Josep Borrell avertizează: „Întreruperea finanţării UNRWA ar fi periculoasă”

de Sorin MIHALACHE Luni, 05 Februarie 2024 199
Întreruperea finanţării Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) ar fi atât disproporţionată, cât şi periculoasă şi ar pune în pericol sute de mii de vieţi, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, notează AFP.
„Agenţia a luat măsuri imediate şi a deschis o anchetă”, după ce Israelul a acuzat angajaţi ai UNRWA de implicare în atacul din 7 octombrie, a subliniat Josep Borrell. „Acuzaţiile împotriva personalului UNRWA sunt grave şi niciun responsabil nu ar trebui să rămână nepedepsit. Cu toate acestea, UNRWA a reacţionat imediat şi contractele membrilor personalului acuzaţi au fost reziliate”, a adăugat el.
Ca reacţie la acuzaţiile israeliene, 12 ţări, printre care donatori importanţi precum Statele Unite, Germania, Marea Britanie şi Suedia, au anunţat că îşi vor suspenda finanţarea agenţiei, care a spus că cel mai probabil va fi forţată să-şi închidă operaţiunile până la sfârşitul lunii februarie.
Uniunea Europeană a solicitat un audit asupra funcţionării UNRWA, precizând că va decide suspendarea finanţării acesteia pe baza rezultatelor anchetei deschise de ONU.
Josep Borrell s-a declarat „convins că aceasta va fi completată prin lansarea unei anchete externe independente înainte ca următoarea plată de la Comisia Europeană să fie făcută la sfârşitul lunii”.
„UNRWA joacă un rol esenţial în furnizarea unui ajutor vital la 1,1 milioane de persoane din Gaza Fâşia care suferă de foamete catastrofală şi epidemii”, a subliniat şeful diplomaţiei europene. „Întreruperea finanţării agenţiei ar pune în pericol sute de mii de vieţi”, a avertizat el.
În prezent, fondurile suspendate se ridică la „peste 440 de milioane de dolari, sau aproape jumătate din veniturile aşteptate ale agenţiei în 2024, punând astfel în pericol însăşi existenţa acesteia”, a subliniat Josep Borrell.
XXX
Guvernul israelian a anunţat recrutarea a 65.000 de lucrători străini din India, Sri Lanka şi Uzbekistan pentru a relua construcţiile suspendate după 7 octombrie, când muncitorii palestinieni au fost trimişi acasă în urma atacului Hamas.
Circa 72.000 de lucrători palestinieni erau angajaţi în construcţii în Israel înainte de atac, care a determinat guvernul să-i concedieze şi să-i expulzeze din Israel din motive de securitate. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei