Klaus Iohannis convoacă CSAT: “Problema sistemului Patriot pentru Ucraina este de actualitate”

de Madalina PETRESCU Marţi, 11 Iunie 2024 261
Președintele României a făcut marți, declarații după summitul B9 de la Riga că va convoca săptămâna viitoare o ședință CSAT pentru a discuta despre cedarea unui sistem Patriot către Ucraina.

„Problema este de actualitate și voi convoca CSAT săptămâna viitoare joi, unde probabil se va discuta aceasta chestiune”, a declarat Iohannis.

Potrivit surselor Antena 3 CNN, o analiză făcută săptămâna trecută de Ministerul Apărării arată că nu ne permitem în acest moment să renunţăm la vreo componentă de apărare antiaeriană.

Ţara noastră a achiziţionat şapte sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea, patru au fost livrate urmând să fie contractate următoarele trei. Din cele patru sisteme livrate, doar unul este deja operațional.
Cele şapte sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

Prim-ministrul Ucrainei, Denîs Anatoliovîci Şmîhal, a declarat, recent, că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei ar fi „victoria tuturor democraţiilor”, dar este necesar sprijinul continuu al partenerilor şi aliaţilor Kievului.

„Noi acum ne reconstruim ţara şi avem nevoie să-i oprim pe ruşi din a distruge şi mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie.”

Luna trecută, Klaus Iohannis a declarat, referitor la varianta ca România să cedeze un sistem Patriot Ucrainei, că este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, apoi în CSAT, menţionând că el nu acceptă, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi antiaeriană.

„Nu comentez această chestiune şi nu cred că are ce căuta în spaţiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, care, în final, trebuie decisă în CSAT şi comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speţă foarte specializată şi care, sigur, trebuie dusă într-o zonă unde, din păcate, avem un conflict armat”, a afirmat Klaus Iohannis, chestionat în legătură cu varianta cedării unei baterii Patriot către Ucraina.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei