MADR: Furtuna de joi, cea mai puternică din ultimii ani

de Madalina PETRESCU Vineri, 14 Iunie 2024 283
Ministerul Agriculturii a făcut bilanțul intervențiilor din ultima săptămână, care au fulminat cu cele din 13 iunie când a avut loc una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani.

În intervalul 7-13 iunie, în cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor s-au realizat zece acțiuni de intervenții active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină. În acest scop, din punctele de lansare ale Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină: Moldova 1 Iași, Moldova 2 Vrancea, Prahova, Oltenia și Mureș au fost lansate în total 633 de rachete antigrindină pentru combaterea a 68 de celule convective cu grindină în formare. Numai în seara zilei de 13 iunie au fost lansate 341 de rachete antigrindină pentru combaterea a 28 de obiecte convective deosebit de periculoase, manifestate în partea de sud și sud-vest a țării.

„Acesta este bilanțul unei săptămâni destul de liniștite până aseară, când a intervenit una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani, a cărei energie cinetică a fost atât de mare încât a afectat și capitala”, a informat Ministerul Agriculturii.

În zonele protejate de infrastructura SNACP, în această perioadă s-au înregistrat fenomene meteo de intensitate medie și foarte mare în special în sud-vestul, centrul și nord-estul țării. Căderi de grindină de mari dimensiuni s-au înregistrat în general în zonele din afara ariei de protecție a SNACP. În urma activităților de intervenții active în atmosferă efectuate în zona protejată, precipitațiile au ajuns la sol preponderent sub formă lichidă. S-au înregistrat căderi de grindină și în zona protejata, din cauza interdicțiilor de lansare a rachetelor antigrindină și a limitărilor tehnologice specifice combaterii obiectelor convective de categoria 4, procese de energie mare supercelulare.

În total, de la începutul sezonului de combatere a căderilor de grindină, au fost lansate 1477 de rachete antigrindină și au fost combătute 234 de celule convective cu grindină în formare.

Formațiunile noroase sunt monitorizate și analizate 24 din 24 de ore/7 zile pe săptămână din Punctele de Comandă ale Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) din cadrul Sistemului și de către Administrația Națională de Meteorologie. Deciziile de lansare a rachetelor antigrindină sunt luate în baza informațiilor radar, a prognozelor și a avertizărilor emise de către Administrația Națională de Meteorologie și se acționează local, doar asupra formațiunilor noroase cu grindină în formare, conform procedurilor operative. Urmare a desfășurării activităților de intervenții active în atmosferă, se analizează intervențiile active și evoluția formațiunilor noroase asupra cărora s-a intervenit, precum și cantitățile de precipitații căzute în zona protejată și în zona adiacentă.

Prezentarea detaliată a acțiunilor din seara zilei de 13 iunie:

În data de 13.06, un sistem frontal, care a traversat teritoriul țării de la vest la est, a determinat instabilitatea accentuată a masei de aer, predominant în jumătatea de sud a țării. Administrația Națioanală de Meteorologie a precizat pentru această zi: ”averse torențiale, descărcări electrice, iar pe arii restrânse, mai ales în regiunile sudice, vijelii și căderi de grindină”.

De asemenea, pentru această zi, au fost emise mai multe mesaje de fenomene meteorologice periculoase, pentru mai multe județe, inclusiv și pentru cele aflate în aria protejată de infrastructura SNACP, cum sunt județele: Olt, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Teleorman și Timiș, pentru care au fost emise avertizări cod roșu și mai multe avertizări cod portocaliu și galben.

Începând cu ora 19:00, un sistem convectiv mezoscalar (sistem convectiv supercelular) a ajuns în proximitatea zonei protejate de Unitatea de combatere a căderilor de grindină Oltenia, iar la ora 19:11, când sistemul convectiv a pătruns pe teritoriul protejat de Grupul de combatere Vânju Mare, s-au realizat primele intervenții active în atmosferă. 

În intervalul 19:16 – 20:05, din grupul de Combatere Vânju Mare au fost lansate 85 de rachete antigrindină; începând cu ora 20:05, sistemul mezoscalar a cuprins și zona protejată de grupul de combatere Segarcea. 
În intervalul 20:08 – 20:24, s-a intervenit din grupurile de combatere Vânju Mare și Segarcea, consumându-se 23 rachete antigrindină la Segarcea și alte 15 rachete antigrindină la Vânju Mare. 
La ora 20.20, sistemul convectiv a cuprins și grupul de combatere Drăgășani, care în intervalul orar 20:20 – 21:00 a lansat 115 rachete antigrindină, după care sistemul convectiv mezoscalar a părăsit aceste zone și s-a deplasat în est. În jurul orei 22:00, acesta a intrat pe teritoriul protejat de grupul de combatere Sud din structura Unității pilot de combatere a căderilor de grindină Prahova, iar în intervalul 22:04 -22:50, au fost lansate 103 rachete antigrindină, reușindu-se combaterea căderilor de grindină pe o mare parte din teritoriul protejat și, local, diminuarea dimensiunii greloanelor de grindină în localitățile Vișina, Cilieni și Olteanca, unde a căzut grindină de dimensiuni mici și medii.

Pe suprafața protejată de unitatea de combatere a căderilor de grindină Oltenia, a căzut grindină în localitatea Momotești, jud. Vâlcea, deoarece aceasta se află pe sector interzis de lansare a rachetelor antigrindină, fiind un cartier populat al mun. Drăgășani. De asemenea, s-au înregistrat căderi de grindină în sectorul interzis din vecinătatea depozitelor aparținând OMV Petrom.

Comparativ cu teritoriul protejat, pe teritoriul neprotejat s-au înregistrat căderi de grindină în multe localități din județele: Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Ilfov, Giurgiu, Călărași și în zona municipiului București, unde dimensiunea greloanelor a fost medie și mare, căzând în cantități masive și producând multiple pagube culturilor agricole și comunităților din zonă.

Conform datelor Administrației Naționale de Meteorologie, căderile de grindină au afectat 107 localități din 20 de județe.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei