Malaezia: Fostul vicepremier Anwar Ibrahim, eliberat din închisoare

de Cuget Liber Joi, 17 Mai 2018 197
Fostul vicepremier malaezian Anwar Ibrahim, condamnat la închisoare pentru sodomie, a fost eliberat, ieri, după ce a obținut grațierea din partea regelui, relatează Xinhua.
Anwar Ibrahim, în vârstă de 70 de ani, care era internat la spital, sub supravegherea poliției, pentru o problemă la umăr, a ieșit din incintă zâmbind și îmbrăcat într-un costum negru, le-a făcut cu mâna susținătorilor adunați în fața clădirii și a urcat într-o mașină pentru a se duce la palatul regal.
Grațierea completă acordată de regele Muhammad al V-lea îi permite fostului vicepremier să revină pe scena politică.
Anwar Ibrahim a executat trei ani din totalul de cinci la care fusese condamnat, sentință despre care a spus că a fost motivată politic.
Demis în 1998 și ulterior arestat pentru corupție și sodomie, într-un mandat anterior al premierului Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim a fost închis din nou, tot pentru sodomie, în 2015, din postura de lider al opoziției.
Fostă "mână dreaptă" a lui Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim s-a împăcat cu acesta înainte de recentele alegeri legislative pentru a-l înlătura pe fostul prim-ministru Najib Razak, implicat într-un vast scandal financiar ce zdruncină Malaezia din 2015.
Coaliția de opoziție condusă de Mahathir și susținută de Anwar a obținut victoria în alegerile din 9 mai împotriva Barisan Nasional (Frontul Național, BN), coaliția ce conducea fosta colonie britanică de la independența sa în 1957. Mahathir Mohamad - redevenit premier la 92 de ani - a promis, în eventualitatea victoriei în alegerile legislative, să îi cedeze locul lui Anwar, odată ce acesta iese din închisoare.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei