Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru corupție. Va executa pedeapsa la domiciliu

de Madalina PETRESCU Miercuri, 17 Mai 2023 238
Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a pierdut recursul împotriva unei pedepse cu închisoarea pentru fapte de corupție, pedeapsă primită în 2021, relatează BBC.

În urmă cu doi ani, Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare și unul după gratii, pentru că a încercat în 2014 să influențeze decizia unui judecător. Acum, instanța de apel a menținut pedeapsa de trei ani de închisoare, însă a decis că toată poate fi executată la domiciliu, cu o brățară de monitorizare.

În vârstă de 67 de ani, Sarkozy este primul fost președinte francez care a primit o pedeapsă privativă de libertate. El a fost condamnat pentru că a încercat să obțină informații despre un caz, în 2014, după ce și-a încheiat mandatul de președinte.

Fostul președinte și avocatul său, Thierry Herzog, au fost găsiți vinovați că au încercat să îl mituiască pe judecătorul Gilbert Azibert, pentru a obține informații într-un dosar separat, în care Sarkozy era acuzat că a primit finanțări ilegale de la moștenitoarea imperiului cosmetic LOréal, Liliane Bettencourt, pentru campania sa prezidențială din 2007. În acest scop, Sarkozy i-a oferit judecătorului Gilbert Azibert un post bine plătit de consilier juridic în Principatul Monaco.

Nu este singura condamnare cu care se confuntă Sarkozy. El a mai fost găsit vinovat de un tribunal francez, pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale nereușite pentru alegerile prezidențiale din 2012. A primit în acest dosar un an de închisoare la domiciliu. Decizia nu este definitivă.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei