Nigerul anunţă încetarea parteneriatelor de securitate şi apărare cu UE

de Sorin MIHALACHE Marţi, 05 Decembrie 2023 214
Ministerul Afacerilor Externe din Niger a informat, prin intermediul unui comunicat de presă, despre încetarea a două misiuni de securitate şi apărare ale Uniunii Europene în ţară, relatează agenţia AFP.
Astfel, ministerul a anunţat „denunţarea de către statul Niger a acordului dintre Republica Niger şi Uniunea Europeană privind statutul misiunii PSDC (Politica de securitate şi apărare comună) a UE în Niger (EUCAP Sahel Niger), o misiune civilă”. Ministerul a declarat, de asemenea, „retragerea de către statul Niger a acordului pentru desfăşurarea unei misiuni de parteneriat militar a UE în Niger”.
Această misiune a fost lansată, în februarie, „la cererea autorităţilor nigeriene pentru sprijinirea ţării în lupta împotriva grupărilor teroriste armate”, potrivit site-ului Consiliului UE.
Nigerul este afectat de violenţe jihadiste în regiuni din vest şi sud-est.
Guvernul a anunţat că a decis să retragă privilegiile şi imunităţile acordate în cadrul acestei misiuni, fără a da alte detalii.
De la îndepărtarea de la putere a preşedintelui ales Mohamed Bazoum, pe 26 iulie, în urma unei lovituri de stat, armata aflată la putere a întrerupt legăturile cu partenerii occidentali ai ţării.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei