Noi alegeri parlamentare în Bulgaria, al şaselea scrutin legislativ anticipat din ultimii trei ani

de Sorin MIHALACHE Vineri, 07 Iunie 2024 109
Alegătorii bulgari sunt chemaţi, duminică, la secţiile de votare pentru al şaselea scrutin parlamentar anticipat din ultimii trei ani, dar analiştii văd puţine şanse ca acesta să ducă la o coaliţie stabilă care să pună capăt unei perioade prelungite de instabilitate politică, relatează agenţia Reuters.
Bulgaria, cel mai sărac membru al Uniunii Europene şi unul dintre cele mai corupte state din blocul comunitar, a fost afectată de schimbări dese de guverne de când protestele anticorupţie din 2020 au contribuit la răsturnarea unei coaliţii conduse de partidul de centru-dreapta GERB.
Preşedintele Rumen Radev a trebuit să numească cinci guverne interimare din 2020 pentru a conduce ţara, deoarece alegerile succesive şi neconcludente au dus la coaliţii instabile care s-au prăbuşit rapid.
Alegerile de duminică au fost declanşate de prăbuşirea în martie a unei coaliţii formate din GERB, care a deţinut puterea în cea mai mare parte a ultimilor 15 ani, şi partidul relativ nou şi reformist Continuăm Schimbarea (PP). Cele două partide, ambele puternic pro-UE, dar divizate de rivalităţi personale şi neîncredere, au transmis în martie că nu pot forma un nou guvern fără alte alegeri.
Un sondaj publicat de institutul de sondare a opiniei publice Alpha Research din Sofia arată că GERB conduce cu 25,1%, iar PP se află la 15,4%. Partidul ultranaţionalist pro-rus Renaşterea ar obţine 15,2%, iar Mişcarea pentru Drepturi şi Libertate, care reprezintă în principal marea minoritate etnică turcă din Bulgaria, este cotată cu 14,8%.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei