ONU solicită acces umanitar şi protecţie pentru victimele civile ale războiului din Sudan

de Sorin MIHALACHE Marţi, 14 Noiembrie 2023 151
Şeful operaţiunilor umanitare ONU, Martin Griffiths, a denunţat violenţa extremă împotriva victimelor civile ale războiului din Sudan şi a solicitat acces „nestingherit” la ajutor umanitar, în special pentru a opri epidemia de holeră, transmite agenţia AFP.
După aproape şapte luni de conflict între armata sudaneză, condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhane, şi forţele paramilitare de sprijin rapid (RSF) ale generalului Mohamed Hamdane Daglo, „aproape 25 de milioane de persoane din Sudan au acum nevoie de ajutor umanitar”, a menţionat Griffiths.
Însă „accesul este o problemă serioasă. De la mijlocul lunii aprilie, am reuşit să oferim ajutor vital pentru doar 4,1 milioane de persoane, mai puţin de un sfert din cei care au nevoie de el”, a adăugat el în timpul primului „forum umanitar despre Sudan”, care a inclus reprezentanţi ai armatei şi ai RSF.
Părţile în conflict s-au angajat, săptămâna trecută, în urma discuţiilor în Arabia Saudită, să îmbunătăţească accesul umanitar, însărcinând ONU să înfiinţeze acest forum pentru a facilita implementarea acestor angajamente.
„Avem nevoie de acces sigur şi nestingherit pentru a ajuta pe toţi cei care au nevoie”, a insistat Martin Griffiths, descriind „avalanşa de suferinţă” experimentată de populaţie. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei