Opoziţia bulgară, protest împotriva demolării unui monument ridicat în onoarea armatei sovietice

de Sorin MIHALACHE Vineri, 15 Decembrie 2023 205
Partide de opoziţie bulgare au blocat accesul la tribuna parlamentului de la Sofia, ca protest faţă de înlăturarea şi mutarea săptămâna aceasta a unui monument ridicat în centrul oraşului în 1954 ca omagiu adus armatei sovietice, relatează agenţia EFE.
Protestul, care a împiedicat desfăşurarea şedinţei de plen, a fost organizat de mai multe partide, respectiv formaţiunea prorusă Vazrajdane (Renaşterea), Partidul Socialist Bulgar şi formaţiunea anti-sistem „Există un Astfel de Popor”, partide care împreună au 71 din cele 240 de mandate parlamentare.
„Este o profanare a istoriei noastre. Nu vom mai permite niciodată ca anarhia şi totalitarismul să guverneze ţara”, a clamat liderului partidului Vazrajdane, Kostadin Kostadinov.
Şi preşedintele bulgar Rumen Radev, foarte critic faţă de actualul guvern pro-occidental de la Sofia, a protestat faţă de înlăturarea monumentului. „Distrugerea barbară a monumentelor nu este doar o încercare de a şterge istoria, ci adânceşte conflictele în interiorul societăţii”, a reacţionat preşedintele. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei