Pakistan: Malala Yousafzai, laureată a premiului Nobel pentru Pace, a revenit în orașul natal

de Cuget Liber Luni, 02 Aprilie 2018 125
Malala Yousafzai, laureată cu Nobel pentru Pace, a revenit în orașul natal din Pakistan pentru prima dată de când a fost împușcată acolo de militanții talibani, în 2012.

Yousafzai, în vârstă de 21 de ani, a fost împușcată în cap pentru că susținea educația femeilor. Atacul a avut loc pe când ea se afla într-un autobuz al școlii, în Mingora, regiunea Swat. 

La vârsta de 11 ani, Yousafzai a început să scrie un jurnal anonim pentru BBC Urdu despre viața pe care o duce sub ocupația talibană. Un film documentar despre ea a fost realizat în 2009.

Ea a devenit activistă și susținătoare a educației femeilor, fiind atacată deliberat de militanții islamiști în autobuzul școlar în care se afla în octombrie 2012. Talibanii pakistanezi au spus că au împușcat-o pentru că era "pro-Vest" și "promova cultura vestică în zonele paștune". După ce a primit ajutor medical de urgență într-un spital militar din Pakistan, a fost transportată în Marea Britanie pentru tratamente și recuperare, în Birmingham, unde familia ei continuă să trăiască.

În 2014, ea a devenit cea mai tânără persoană care a câștigat premiul Nobel pentru Pace. A fost laureată împreună cu activistul indian Kailash

Satyarthi pentru eforturile întreprinse privind drepturile copiilor.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei