Xi Jinping şi-a început în Franţa primul său turneu european din 2019

de Sorin MIHALACHE Luni, 06 Mai 2024 137
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a sosit la Paris, unde omologul său francez, Emmanuel Macron, intenţionează să pledeze pentru reciprocitate comercială şi pentru căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina, în faţa unui lider chinez care continuă să îşi afişeze sprijinul pentru Rusia, transmite agenţia AFP.
Revenind în Europa pentru prima dată din 2019, numărul unu al superputerii asiatice şi-a organizat turneul astfel încât să reflecte un echilibru diplomatic: după vizita de stat în Franţa, care îi cere de un an de zile să-şi folosească influenţa pentru a aduce Rusia la realitate, Xi Jinping va vizita Serbia şi Ungaria, două ţări care au rămas apropiate de Moscova.
Xi Jinping, care a venit să sărbătorească 60 de ani de relaţii diplomatice franco-chineze, are o serie de întrevederi cu Emmanuel Macron, care a avut în prealabil discuţii cu cancelarul german Olaf Scholz.
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, se va alătura duo-ului franco-chinez la Palatul Elysee pentru o sesiune menită să abordeze chestiuni comerciale.
Ameninţată că va fi prinsă la mijloc între economia americană şi cea chineză, care beneficiază de un ajutor masiv din partea autorităţilor publice, Uniunea Europeană şi-a intensificat în ultimele luni anchetele privind subvenţiile acordate de statul chinez în mai multe sectoare industriale, în special în domeniul vehiculelor electrice, acuzate de falsă concurenţă.
Într-un interviu acordat publicaţiei „La Tribune”, Emmanuel Macron a recunoscut că europenii „nu sunt unanimi în privinţa strategiei de adoptat, deoarece unii actori încă văd China în esenţă ca pe o piaţă de desfacere, în timp ce aceasta exportă masiv în Europa”.
El pledează pentru „o mai bună protejare a securităţii noastre naţionale, a fi mult mai realişti în apărarea intereselor noastre şi a obţine reciprocitate”.
La Beijing, aceste măsuri, care sunt considerate „protecţioniste”, nu sunt bine primite. Autorităţile chineze au lansat propria lor anchetă antisubvenţie, vizând în principal coniacul francez, împotriva căreia preşedintele francez intenţionează să se pronunţe. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei