Pegasus: Parlamentul European cere Madridului mai multă transparenţă

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 22 Martie 2023 223
Comisia de anchetă a Parlamentului European privind programul de spionaj Pegasus a cerut Madridului mai multă transparenţă, după un scandal de spionaj Pegasus care l-a costat funcţia pe şeful serviciilor de informaţii, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.
"Cerem autorităţilor spaniole să coopereze prompt cu instanţele pentru a permite o transparenţă maximă şi pentru a crea încredere în sistemul judiciar", a declarat europarlamentarul olandez Jeroen Lenaers (PPE, dreapta pro-UE), care prezidează această comisie.
"În general, cadrul juridic din Spania este în conformitate cu protecţia drepturilor fundamentale, dar victimele spionajului merită mai multe informaţii şi transparenţă", a adăugat el, după o vizită de două zile la Madrid.
Scandalul Pegasus a izbucnit în Spania la mijlocul lunii aprilie, în urma publicării unui raport al organizaţiei canadiane Citizen Lab care susţinea că a identificat peste 60 de persoane din mişcarea separatistă catalană ale căror telefoane mobile ar fi fost piratate folosind acest program spion, conceput de compania israeliană NSO. Guvernul spaniol a recunoscut că a spionat 18 dintre aceste persoane.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei