Preşedinţii Emmanuel Macron şi Xi Jinping, escapadă în Pirinei

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 08 Mai 2024 116
Emmanuel Macron a organizat o „escapadă personală” cu Xi Jinping în Pirinei, în sud-vestul Franţei, în a doua zi a vizitei de stat a preşedintelui chinez, prilej pentru un dialog mai direct despre războiul din Ucraina sau dezacordurile comerciale. Preşedintele francez a ales un loc unde care are legături personale, Col du Tourmalet, o urcare legendară din Turul Franţei, pentru a primi cuplul prezidenţial chinez alături de soţia sa, sub zăpadă, la o altitudine de 2.115 metri.
Macron i-a oferit omologului său pături de lână din Pirinei, o sticlă de Armagnac, berete, dar şi un tricou galben de la Turul Franţei.
„Ştiu că vă place sportul. Am fi încântaţi să avem ciclişti chinezi în Tur”, a spus preşedintele francez l-a primit pe omologul chinez în Franţa pentru prima dată din 2019.
În schimb, preşedintele Xi Jinping a promis că va face reclamă pentru şunca locală, după care a declarat că „iubeşte mult brânza”.
Această escapadă în Pirinei este un fel de răspuns la ceremonia ceaiului pe care cei doi lideri au împărţit-o anul trecut, la Guangzhou, în reşedinţa oficială în care a locuit tatăl preşedintelui chinez pe vremea când era guvernator al provinciei Guangdong. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei