Proiect de lege: Poliţiştii și alți funcționari publici condamnaţi penal ar putea rămâne fără pensii speciale

de Madalina PETRESCU Luni, 19 Februarie 2024 252
Deputatul REPER Andrei Lupu a depus, luni, o propunere legislativă de modificare a Legii pensiilor militare de stat (Legea nr. 223/2015) prin care sunt eliminate pensiile de serviciu pentru militarii, poliţiştii, jandarmii şi funcţionarii publici cu statut special condamnaţi penal pentru infracţiuni de corupţie sau de serviciu.

„Este imoral să acorzi beneficii unor persoane care încalcă legea, iar situaţia devine cu atât mai gravă dacă aceste persoane sunt angajate ca să apere legea. În ultimii ani ni s-a explicat că anumite profesii implică riscuri enorme şi că persoanele care lucrează în astfel de profesii ar trebui să iasă mai repede la pensie şi să primească sume considerabile mai mari decât concetăţenii lor.

Un caz special este cel al instituţiilor de forţă ale statului, care în teorie ar trebui să lucreze pentru a genera siguranţă şi încredere pentru cetăţenii României. Îmi este imposibil să mai înţeleg despre ce încredere discutăm atunci când oamenii de rând văd că tocmai cei care trebuie să asigure respectarea legii şi ordinea publică ajung să fie condamnaţi penal, iar după executarea pedepsei primesc aceleaşi pensii crescute. Nu zice nimeni să nu respectăm militarii şi poliţiştii de bună-credinţă, care îşi fac datoria legal, dar orice încălcări ale legii trebuie să fie sancţionate dur şi imediat pentru că sesizarea imediată a unei situaţii imorale este gestul de care societatea are nevoie pentru a avea încredere în statul român”, a postat deputatul Andrei Lupu, pe pagina sa de socializare.

El a menţionat, cu titlu de exemplu, că, potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul M.A.I, doar în anul 2021 peste 176 de lucrători ai M.A.I. au primit calitatea de suspect.

„În 2022, numărul lucrătorilor M.A.I. declaraţi suspecţi a crescut la 189. Cel mai recent, pe 29 ianuarie 2024, şase poliţişti de frontieră au fost condamnaţi definitiv pentru luare de mită în formă continuată. De asemenea, trebuie amintit că Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, precum şi Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor cuprind deja dispoziţii similare, fiind eliminat dreptul la pensie de serviciu pentru membrii Parlamentului sau magistraţii care au fost condamnaţi definitiv a unor infracţiuni de corupţie sau de serviciu”, a menţionat deputatul.



Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei