Rusia acuză Azerbaidjanul de încălcarea acordului de încetare a focului cu Armenia din 2020

de Sorin MIHALACHE Duminică, 26 Martie 2023 149
Rusia, mediatoare în conflictul între Azerbaidjan şi Armenia, a acuzat Azerbaidjanul că a încălcat acordul de încetare a focului din 2020 lăsându-şi trupele să treacă linia de demarcaţie, transmite agenţia AFP, consultată de Agerpres.
„Sâmbătă, 25 martie 2023, o unitate a forţelor armate azere a trecut linia de contact în districtul Şuşa, încălcând acordul încheiat în 2020”, a indicat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat. Acesta afirmă că trupele azere „au ocupat o înălţime şi au început instalarea unui post”.
Soldaţii ruşi de menţinere a păcii „iau măsuri vizând să împiedice o escaladare a situaţiei de criză şi să evite provocările reciproce ale părţilor opuse”.
„Partea azeră a fost informată despre necesitatea de a respecta dispoziţiile acordului, de a lua măsuri pentru a opri lucrările de construcţie şi de a retrage forţele armate pe poziţiile pe care le ocupau anterior”, adaugă ministerul rus.
Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice din Caucaz, s-au confruntat în două războaie în ultimele trei decenii pentru controlul în enclava Nagorno-Karabah. Cel mai recent conflict, în toamna lui 2020, a făcut 6.500 de morţi şi s-a încheiat printr-o încetare a focului mediată de Rusia, care a desfăşurat un contingent de menţinere a păcii.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei