„Sistemul bancar american este solid”, asigură Joe Biden după falimentul SVB

de Sorin MIHALACHE Luni, 13 Martie 2023 4257
Preşedintele american Joe Biden a asigurat, luni, 13 martie, că „americanii pot avea încredere în faptul că sistemul bancar este solid”, într-un discurs susţinut la Casa Albă după ce prăbuşirea băncii californiene Silicon Valley Bank (SVB) a provocat turbulenţe pe pieţele financiare, relatează agenţia AFP, consultată de Agerpres.
„Depozitele voastre vor fi disponibile când veţi avea nevoie de ele”, a mai asigurat preşedintele american, promiţându-le de asemenea contribuabililor americani că nu vor plăti pierderile acestui faliment bancar, declanşat săptămâna trecută de un val de retrageri ale depozitelor.
El a cerut Congresului să consolideze reglementarea acestui sector, înăsprită după falimentul Lehman Brothers din 2008, dar relaxată ulterior de preşedintele Donald Trump.
Biden promisese deja duminică, într-o postare pe Twitter, că vinovaţii pentru falimentul SVB vor fi traşi la răspundere. „Nu ne vom opri aici şi vom face tot ce este necesar”, a mai spus liderul de la Casa Albă în scurta sa alocuţiune de luni.
Depozitele bancare sunt garantate, dar investitorii şi acţionarii băncii SVB nu vor fi „protejaţi”, a precizat preşedintele SUA.
Prin intervenţia sa matinală de luni, liderul de la Casa Albă încearcă să evite ca panica să pună stăpânire pe întregul sistem financiar mondial. El caută să alimenteze resursa cea mai preţioasă a pieţelor, şi anume încrederea, singura care poate preveni un efect de contagiune pe pieţe.
Autorităţile încearcă la rândul lor să evite cu orice preţ o stare de panică ce ar împinge deponenţii la retrageri masive din bănci, un „bank run” cu efecte potenţial devastatoare, şi au luat atât în SUA cât şi în Europa măsuri pentru protejarea depozitelor la SVB, o bancă preferată de companiile din sectorul IT.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei