Soldatul care a furnizat informații WikiLeaks, găsit vinovat

de Cuget Liber Joi, 01 August 2013 101
Soldatul american Bradley Manning, acuzat de cea mai importantă scurgere de informații din istoria Statelor Unite ale Americii (SUA), a fost găsit vinovat, marți, de încălcarea legislației cu privire la spionaj, dar nu și de ajutarea inamicului, care era cea mai gravă acuzație care i s-a adus după ce a furnizat zeci de mii de documente site-ului WikiLeaks, informează agențiile internaționale de presă.
Bradley Manning risca pedeapsa cu în-chisoare pe viață dacă era găsit vinovat de infracțiunea de "ajutare a inamicu-lui" pentru că a trimis WikiLeaks zeci de mii de documente, în perioada în care a fost analist în do-meniul serviciilor de informații în Irak.
Judecătoarea militară Denise Lind a anunțat verdictul marți la ora locală 13.00 (17.00 GMT), la Fort Meade /Maryland, lângă Washington. Avocatul lui Bradley Manning, David Coombs, ceruse achitarea clientului său în ce privește acuzațiile de spionaj, fraudă informatică și "ajutare a inamicului", afirmând că Manning nu este un trădă-tor, după cum susținea acuzarea, ci un "tânăr naiv, bine intenționat", care a fost șocat de ce a văzut în Irak și spera să provoace o dezbatere la nivel internațional.
Tânărul a admis că a furnizat WikiLeaks circa 700.000 de documente militare și diplomatice clasificate - publicate ulterior pe internet de Julian Assange -, dar a pledat nevinovat pentru alte capete de acuzare, printre care cel mai grav, de a fi ajutat cu bună știință organizația teroristă Al Qaida. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei