Spania riscă să cadă într-o stare de "haos sanitar și economic" dacă starea de urgență nu va fi prelungită

de Cuget Liber Luni, 04 Mai 2020 300
Guvernul spaniol, minoritar, a avertizat luni opoziția că Spania riscă să cadă într-o stare de "haos sanitar și economic" dacă starea de urgență votată pentru a încetini pandemia nu va fi prelungită, informează agerpres.ro.

Guvernul condus de socialistul Pedro Sanchez, tot mai criticat pentru modul în care a gestionat criza ce a făcut până acum peste 25.000 de morți în Spania, îi va cere miercuri parlamentului să voteze în favoarea prelungirii stării de urgență pentru o nouă perioadă de două săptămâni.

Adversarii îi reproșează în special o restricționare draconică a libertății de mișcare. Partidul Popular (PP), principala forță a opoziției, a amenințat, prin vocea liderului său Pablo Casado, că de data aceasta se va abține de la vot.

Sanchez nu a reușit să-l facă pe Pablo Casado să-și schimbe părerea, în urma unei discuții telefonice de o oră, a anunțat ministrul spaniol al transporturilor Jose Luis Abalos. Însă "el l-a avertizat că a nu susține prelungirea stării de urgență ar putea aduce Spania într-o stare de haos sanitar și economic".

"Nu putem susține prelungirea stării de urgență", a declarat liderul PP, Pablo Casado, în timpul unui interviu televizat. "Atunci când șeful guvernului spune că (...) suntem într-o fază de descreștere (a numărului de cazuri), aceasta nu pare compatibil cu a continua să li se ceară spaniolilor măsuri extraordinare împotriva drepturilor și libertăților lor (...). Aceasta nu are sens", a spus Casado.

Cu toate acestea, Sanchez, care guvernează împreună cu stânga radicală Podemos, a reunit o majoritate efemeră pentru a putea ajunge la putere și ar putea să o reunească din nou pentru a vota măsura.

Starea de urgență permite nu doar impunerea izolării pentru populație pentru a stăvili pandemia, ci este fundamentul juridic pentru măsuri precum facilitarea șomajului parțial și interzicerea disponibilizărilor, măsuri adoptate pentru a evita ruinarea populației, a subliniat Abalos.

"Pe lângă un vast sprijin din partea populației (...), starea de urgență funcționează și, în calitate de ministru al sănătății, trebuie să vă spun că mai bine e să nu facem experiențe care ne-ar putea duce la haos", a subliniat colegul său Salvador Illa.

Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore 164 de morți de COVID-19, același număr ca și în urmă cu o zi, după ce înregistrase 950 de morți pe zi la începutul lui aprilie.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei