Epidemie de tuse convulsivă în Europa. Copiii și bătrânii, cei mai expuși pericolului

de Madalina PETRESCU Miercuri, 08 Mai 2024 2083
Statele europene au înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de tuse convulsivă anul trecut și în primele trei luni din 2024, iar numărul cazurilor a fost de zece ori mai mare decât în 2021 și 2022, a relatat Reuters.

Tusea convulsivă este o infecţie bacteriană care afectează plămânii şi căile respiratorii şi este endemică în Europa. Această problemă de sănătate poate fi deosebit de periculoasă pentru copiii mici şi pentru bătrâni. Copiii sub 6 luni sunt deosebit de expuşi riscului de infecţie.

În total, ţările din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European au raportat aproape 60.000 de cazuri în perioada ianuarie 2023-aprilie 2024, a anunţat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). În cadrul epidemiei au fost înregistrate 19 decese, 11 la sugari şi 8 la bătrâni, a precizat agenţia.

Epidemii mai extinse de tuse convulsivă sunt aşteptate la fiecare 3-5 ani, spune ECDC, chiar şi în ţările cu rate ridicate de vaccinare. Circulaţia tusei convulsive a fost redusă în timpul pandemiei din cauza restricţiilor de circulaţie impuse. Chiar şi aşa, cifrele sunt ridicate comparativ cu anii precedenţi. În primele trei luni ale anului 2024, au fost înregistrate la fel de multe cazuri ca într-un an mediu, adică între 2012 şi 2019.

Majoritatea statelor europene imunizează în mod obişnuit copiii împotriva tusei convulsive şi multe dintre ele vaccinează și femeile însărcinate pentru a-i proteja pe sugari. „Este esenţial să ne amintim de vieţile aflate în joc, în special cele ale micuţilor noştri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit sigure şi eficiente”, a susținut directoarea ECDC, Andrea Ammon.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei