Trilaterala România-Ucraina-Republica Moldova: Marea Neagră, regiune de interes strategic

de Madalina PETRESCU Joi, 13 Aprilie 2023 181
Miniştrii de externe din România, Bogdan Aurescu, Republica Moldova, Nicu Popescu, şi ministrul adjunct de externe din Ucraina, Emine Dzapharova, precum şi miniştrii apărării din cele trei ţări, Angel Tîlvăr, Anatolie Nosatîi şi Oleksii Reznikov s-au reunit joi, la București pentru a discuta pe teme privind securitatea regiunii Mării Negre. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avut o intervenţie online la Conferinţa de la Bucureşti.

“Ucraina mulţume României şi Republicii Moldova pentru sprijinul şi solidaritatea lor în lupta sa împotriva agresiunii Rusiei”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, după Trilaterala România - Ucraina - Republica Moldova.

“Ucraina, Moldova şi România nu numai că au graniţe comune şi o istorie comună, dar ce este şi mai important este că avem şi o viziune comună a politicii noastre externe, în cadrul familiei democrate europene şi conform valorilor europene. De asemenea, avem şi ameninţări comune, cum ar fi războiul hibrid al Rusiei împotriva Moldovei şi războiul împotriva Ucrainei, care ameninţă toate ţările de la Marea Neagră”, a mai spus oficialul ucrainean.

La finalul Conferinței privind Securitatea regiunii Mării Negre, miniștrii de externe și ai apărării din cele trei țări au semnat o declarație comună prin care se urmărește întărirea cooperării celor trei țări în ceea ce privește combaterea efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Declarația mai subliniază angajamentul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Republicii Moldova și Ucrainei în granițele recunoscute la nivel intențional, potrivit Agerpres. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei