Ucraina cere excluderea Rusiei din organismele și acordurile internaționale de mediu

de Ion TIȚA-CĂLIN Duminică, 06 Martie 2022 159
Ucraina solicită părților contractante la convențiile de mediu să suspende 14 acorduri internaționale de mediu cu privire la ocupant, care includ încetarea calității de membru al statului agresor în organele de conducere și consultanță ale organizațiilor internaționale de mediu, se arată într-un comunicat al Ministerului Ecologiei și Resurselor Naturale din Ucraina.
„În temeiul convențiilor relevante, statul agresor la nivel internațional s-a angajat să protejeze și să conservă mediul înconjurător pe principiile egalității depline a drepturilor și responsabilităților statelor membre, să respecte suveranitatea națională și independența părților contractante, să nu se amestece în activitățile interne ale acestora. afaceri, pentru a respecta dreptul internațional.
Agresorul încalcă grav principiile și normele universale ale dreptului internațional al mediului, arată lipsă de respect față de toate țările participante:
Invazia Rusiei în Zona de Excluziune a dus la pierderea controlului asupra Adăpostului Chornobîl, a instalațiilor de depozitare a combustibilului nuclear uzat și a locurilor de depozitare a deșeurilor radioactive și a amenințat securitatea internațională a mediului în ansamblu.
Bombardarea unității reactorului și confiscarea centralei nucleare Zaporizhzhya de către militanții ruși au reprezentat o amenințare la adresa siguranței nucleare și a radiațiilor a lumii.
Ca urmare a invaziei, patrimoniul nostru natural suferă daune ireparabile.
De astăzi, mai mult de jumătate din siturile Ramsar din Ucraina sunt folosite de agresorii ruși în timpul ostilităților împotriva poporului ucrainean.

Prin efectuarea unei invazii pe scară largă a Ucrainei, ocupantul a încălcat dreptul internațional, drepturile omului, securitatea nucleară și pacea globală în general. Acest lucru schimbă radical poziția fiecărei părți la aceste convenții și obligațiile care decurg din astfel de acorduri”, se spune în comunicat.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei