Ursula von der Leyen apără planul de cooperare cu grupurile de dreapta

de Sorin MIHALACHE Duminică, 26 Mai 2024 98
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns din nou criticilor care au denunţat disponibilitatea sa de a coopera cu grupurile de dreapta din Parlamentul European, relatează agenţia DPA.
„Este vorba de a câştiga forţele politice care sunt atât de importante pentru o majoritate de centru”, a declarat Ursula von der Leyen într-un interviu acordat postului de radio german Deutschlandfunk.
Şefa executivului UE a precizat că va colabora cu partidele şi politicienii democraţi, indiferent de grupul lor politic din parlament.
„Criteriul pentru mine este ca parlamentarii cu care vrem să lucrăm să fie în favoarea Europei, în favoarea Ucrainei împotriva Rusiei şi în favoarea statului de drept”, a declarat ea, referindu-se la membri ai Parlamentului European.
Von der Leyen s-a confruntat pentru prima dată cu critici în aprilie, după ce nu a exclus cooperarea în Parlamentul European cu grupul de dreapta Conservatori şi Reformişti Europeni (ECR), din care face parte şi partidul de extremă-dreapta Fraţii Italiei al premierului italian Giorgia Meloni.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este foarte întristat de ambiguitatea unora dintre declaraţiile politice ale Ursulei von der Leyen, care candidează pentru un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene.
„Va fi posibilă doar stabilirea unei preşedinţii a Comisiei care să se bazeze pe partidele tradiţionale. Orice altceva ar fi o greşeală pentru viitorul Europei”, a adăugat Scholz.
XXX
Consiliul Uniunii Europene a adoptat o reformă ca Codului Schengen, menită mai ales să clarifice cadrul prevăzut pentru reintroducerea controalelor la frontierele interne ale spaţiului european de liberă circulaţie şi să armonizeze restricţiile în caz de urgenţă sanitară.
Reforma, asupra căreia negociatorii au ajuns la un acord în februarie, urmăreşte de asemenea să controleze mişcările migratorii în interiorul spaţiului Schengen şi să răspundă situaţiilor de instrumentalizare a migranţilor de către statele terţe. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei