Washingtonul pregătește scena unei intervenții în Siria

de Cuget Liber Miercuri, 28 August 2013 218
Statele Unite au pregătit scena pentru o posibilă intervenție militară împotriva regimului din Siria, ca reacție la presupusul atac chimic împotriva civililor, care a avut loc, săptămâna trecută, în apropiere de Damasc și este considerat de către Washington drept "incontestabil".
"Arme chimice au fost folosite în Siria", a declarat secretarul american de Stat John Kerry, afirmând pentru prima dată atât de categoric: "este de necontestat". Aceste arme chimice au provocat moartea a peste 1.000 de persoane în Ghouta de Est, la 21 august, potrivit opoziției președintelui sirian Bashar al-Assad.
Fără a-i numi pe cei responsabili de acest atac, Kerry a asigurat că "președintele american Barack Obama consideră că cei care au recurs la armele cele mai atroce împotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planetă trebuie să dea socoteală".
Potrivit Casei Albe și Departamentului de Stat american, folosirea armelor chimice în Siria este un fapt stabilit, însă există mici îndoieli cu privire la proveniența acestora, în timp ce regimul de la Damasc și rebelii se acuză reciproc de comiterea atacului.
v v v
Rusia regretă că SUA au decis să amâne o reuniune bilaterală privind Siria, a anunțat, ieri, adjunctul ministrului adjunct de Externe rus Ghennadi Gatilov, relatează AFP.
"Este regretabil că partenerii noștri au decis să anuleze întrevederea bilaterală dintre Rusia și SUA pentru a discuta probleme legate de convocarea unei conferințe internaționale privind Siria", a scris oficialul rus pe contul de Twitter. "Elaborarea mecanismelor unei soluționări politice în Siria ar fi fost extrem de utilă chiar acum, în timp ce amenințarea cu o acțiune militară planează asupra acestei țări", a adăugat el.
Un înalt responsabil al Departamentului de Stat american a anunțat, sub rezerva anonimatului, că SUA au decis să amâne o reuniune prevăzută cu Rusia privind criza siriană.
"Având în vedere consultările în curs privind un răspuns la atacurile chimice din 21 august, în Siria, am decis să amânăm întrevederea subsecretarului de stat Wendy Sher-man și a ambasadorului Robert Ford cu o delegație rusă, întâlnire ce era prevăzută în această săptămână la Haga", a declarat responsabilul american. Cele două părți vor studia posibilitatea unei reprogramări a acestei reuniuni, a precizat el. 
Taguri

Comentează știrea

un curios
28 august 2013
Vouă nu vă e rușine

Cum adică... pregătește scena?!? Cine pune titluri la voi primește și bani pentru prostiile astea?

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei