Așa cumperi o mașină din străinătate

de Cuget Liber Vineri, 24 Ianuarie 2014 254
Informați-vă cu privire la regulile în materie de TVA înainte de a cumpăra un automobil din altă țară a Uniunii.
Dacă este să ne referim la TV, regulile europene în materie de TVA aplicabile automobilelor cumpărate în altă țară din UE sunt diferite de cele valabile în cazul altor produse. Ele pot varia și în funcție de alți factori, după cum urmează: dacă mașina este nouă sau de ocazie, dacă vânzătorul este persoană fizică sau concesionar auto.
Compararea prețurilor. Puteți cumpăra o mașină din orice țară a Uniunii. Pentru a afla care sunt cele mai bune oferte, consultați raportul cu privire la prețurile automobilelor, publicat de Comisia Europeană. Când comparați prețurile practicate în diferite țări pentru un anumit model, asigurați-vă că este vorba despre aceleași dotări și echipamente. Caracteristicile tehnice (aer condiționat, încălzire etc) pot fi diferite de la o țară la alta.
Transportarea unui automobil nou. Dacă vă cumpărați un automobil nou în altă țară a UE, va trebui să vă gândiți la modalitatea de a-l transporta, pentru că nu va fi încă înmatriculat în țara în care locuiți. Astfel, îl puteți remorca, dacă folosiți în acest scop un vehicul înmatriculat și asigurat corespunzător. Puteți apela la serviciile unei companii specializate. Îl puteți conduce chiar dumneavoastră, dar veți avea nevoie de o asigurare valabilă în toate țările pe care le tranzitați și de un număr temporar de înmatriculare. Toate acestea pot fi obținute în țara din care cumpărați mașina - vânzătorul este în măsură să vă dea aceste informații. Totuși,  verificați mai întâi dacă un număr temporar de înmatriculare va fi acceptat în toate țările prin care treceți.
În ceea ce privește numărul permanent de înmatriculare, acesta va fi obținut în țara în care înmatriculați mașina.
Vânzări între particulari. De precizat că legislația privind protecția consumatorilor nu se aplică vânzărilor între particulari, așa încât se recomandă să fiți precauți atunci când cumpărați o mașină de la o persoană fizică. Dacă sunteți într-o astfel de situație, asigurați-vă că știți cât mai multe despre vânzător, inclusiv datele de contact. Totuși, calitatea automobilelor noi este mai ridicată decât cea a mașinilor de ocazie, iar rglementările admit că o mașină de ocazie poate avea și defecte.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei