Medicul de gardă Astmul la copilul mic

de Cuget Liber Luni, 06 Februarie 2012 838
"Este posibil ca un copil de un an și trei luni să facă astm? Din ce cauze apare boala asta urâtă la copii atât de mici, de la frig?" (Rodica Mihai).
v v v
Din păcate, potrivit medicului specialist pediatru Chirața Blacioti, din cadrul Clinicii medicale Homeomed, astmul este cea mai frecventă dintre bolile cronice ale copilului, în special în primul an de viață. Îngrijorător este faptul că mai ales în ultimul deceniu, incidența acestei boli s-a dublat în majori-tatea țărilor puternic industrializate, iar copiii sunt primele victime. De regulă, boala debutează înaintea vârstei de cinci ani.
Ce este astmul?
O boală respiratorie ce se manifestă prin episoade în care căile aeriene se îngustează, o criză de astm debutând, în cele mai multe cazuri, printr-o tuse seacă, urmată de probleme respiratorii, mai exact o respirație șuierătoare ușor perceptibilă la început, însoțită de expectorații de mucus.
Cauze
Atât astmul la copii, cât și cel al adulților au drept cauză inflamarea repetată a căilor respiratorii, care duce la o sensibilitate foarte mare a acestora. Din fericire, astmul infantil se poate trata, însă numai prin medicație adecvată, important este să fie diagnosticat precoce. Atenție, este vorba despre astm doar după trei episoade de dificultăți respiratorii, înainte de vârsta de doi ani. Un diagnostic dat la timp este hotărâtor pentru adoptarea unui tratament cu adevărat eficient, care să permită evitarea deteriorării alveolelor pulmonare. De reținut că schimbările de temperatură sau aerul rece se află printre cauzele care declanșează astmul, dar și factorii genetici sau de mediu pot crește riscul de apariție a astmului la copil. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei