daca stiti sa-l folositi (fierbeti apa, o folie de aluminiu si bicarbonat de sodiu -mult- jumatate de ora, cu piesele de argint pe folie).
Bicarbonatul de sodiu e foarte bun pentru dezinfectarea butoiului de varza sau murături. Omoară toate bacteriile dăunătoare din aer care se găsesc pe pereții interiori ai butoiului. După ce spălați foarte bine butoiul, aruncați cu praf de bicarbonat pe pereții umezi interiori ai butoiului și lăsați cam 15-20 minute. Clătiți bine butoiul și imediat puneți varza sau murăturile cu saramura respectivă. Umpleți butoiul cu saramură până în gură să nu rămână spațiu pentru aer și capacul să fie etanș . După un timp saramura scade și trebuie să completați imediat cu saramură păstrată într-un bidon și etanșați bine capacul. Nu trebuie să intre aer în butoi pentru că odată cu aerul intră și bacteriile care în timp degradează varza sau murăturile. Pitrocirea e o metodă învechită care dăunează. Metoda cea mai bună ca aceste bacterii să nu pătrundă în butoi e uleiul de eucalipt care formează o pelicuă subțire deasupra saramurii. Bicarbonatul de sodiu se găsește și vrac și e mai ieftin.