Când îți pierzi drepturile de părinte

de Florica ZDRU Marţi, 12 Martie 2013 176
Fără doar și poate, decăderea din drepturile părintești este o sancțiune extrem de gravă, însă, din păcate, în anumite condiții se poate ajunge și aici, chiar dacă unii părinți cred că au dreptul să se comporte după cum doresc cu pruncii lor, din moment ce ei sunt cei care i-au adus pe lume: 
"Poți fi acuzat de soțul divorțat, din răzbunare, doar pentru că ai pălmuit un pic copilul și să se ceară decăderea din drepturile părintești pentru atâta lucru? Eu nu cred că există părinte care să nu-și fi atins deloc copilul, părerea mea!" – este dilema unei tinere mame, proaspăt divorțată, care și-ar dori să știe din ce motive poate fi decăzut un părinte din drepturile sale.
Fapte grave
Indiscutabil, sancțiunea decăderii din drepturile părintești este cea mai dură măsură pe care un părinte o poate primi din partea legii. Însă pentru a se ajunge aici, este nevoie de motive bine argumentate. Potrivit consilierului juridic Carmen Gigică, de exemplu, punerea în primejdie a sănătății sau a dezvoltării fizice a copilului prin modul cum sunt exercitate drepturile părintești firești, prin purtare abuzivă ori prin abateri grave în îndeplinirea îndatoririlor de părinte atrag această sancțiune.
În concluzie, un părinte poate fi decăzut din drepturile părintești, dar numai pentru infracțiuni grave, pentru care s-a stabilit, ca pedeapsă adiacentă, și decăderea din drepturi de către instanța penală, pe durata stabilită de aceasta sau dacă sănătatea sau dezvoltarea fizică a copilului sunt primejduite prin felul de exercitare a drepturilor părintești, prin purtarea abuzivă sau prin neglijență gravă în îndeplinirea îndatoririlor părintești etc. De reținut însă că această sancțiune se aplică numai după ce acuzațiile au fost dovedite, nicidecum în funcție de cum apreciază unul dintre părinții copilului în cauză.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei