Cât se poate prelungi un contract de muncă

de Florica ZDRU Vineri, 21 Decembrie 2012 433
"Fiicei mele, după 36 de luni de la angajare, nu i s-a mai prelungit contractul, pe când unei alte colege, care a avut aceeași situație ca și ea, i s-a prelungit, e adevărat, tot limi-tat. Este sau nu este corect cum s-a procedat? Plus că unii au voie să facă ore suplimentare, iar la alții li se inter-zice" – C. Cornea.
Din fericire pentru angajați, doamnă Cornea, chiar și un contract de muncă încheiat pe durată determinată, căci presupunem că despre asta este vorba, se supune rigorilor legislației muncii. Astfel, după cum ne-a explicat Manuela Marcu, specialist în probleme de muncă, un contract individual pe durată determinată va putea fi încheiat pe o perioadă de maximum 36 de luni, față de 24 de luni, cât prevedea vechiul cod al muncii. Cât privește durata legală de muncă, aceasta trebuie să fie de maxim 48 de ore, incluzând și orele suplimentare.

Prelungirea contractului
Contractul individual de muncă pe durată determinată se prelungește până la maxim 36 de luni. Este adevărat că și după expirarea acestui termen, legea permite ca un contract pe durată determinată să se prelungească, însă acest lucru este valabil doar cu acordul părților. 
Cât privește durata de muncă, aceasta rămâne de opt ore pe zi, respectiv cinci zile pe săptămână, cu posibilitatea de prelungire până la maximum 48 de ore pe săptămână. Ca o excepție însă, perioada va putea fi prelungită doar dacă media orelor muncite (calculată pe o perioadă de patru luni) nu va depăși 48 de ore pe săptămână.
Recomandarea specialistei este ca fiica dumneavoastră să ceară mai multe lămuriri de la Serviciul Resurse Umane, pentru a se convinge dacă a fost sau nu neîndreptățită față de colega sa. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei