Ești cetățean european, cunoaște-ți drepturile! Ce faceți dacă întârzie trenul sau rămâneți fără bagaje

de Cuget Liber Marţi, 23 Decembrie 2014 262
În perioada sărbătorilor, mulți români aleg să călătorească cu trenul. Iată câteva informații menite să-i scoată din încurcătură în situații neprevăzute, de genul celor de mai jos:
1. În cazul anulărilor sau întârzierilor, companiile feroviare au obligația să vă informeze asupra evoluției situației, cel puțin asta prevăd reglementările europene. Iar dacă se anunță că veți ajunge la destinația finală cu o întârziere de cel puțin o oră, puteți să vă anulați călătoria și să cereți rambursarea imediată a prețului biletului (integral sau doar pentru segmentul de călătorie neefectuat).
2. Dacă întârzierea vă împiedică să vă îndepliniți scopul călătoriei, ați putea să beneficiați inclusiv de transport gratuit înapoi la punctul de plecare sau să vă continuați călătoria cu prima ocazie, ori la o dată ulterioară aleasă de dumneavoastră. Această soluție poate presupune alte mijloace de transport, dacă trenul este blocat, iar serviciile respective au fost suspendate.
3. Aveți dreptul, de asemenea, să primiți gustări și băuturi răcoritoare (în funcție de durata de așteptare) și să beneficiați de cazare  ½" #_ dacă trebuie să așteptați peste noapte.
4. Dacă alegeți să vă continuați călătoria în condițiile date sau acceptați propunerea de a folosi alt mijloc de transport pentru a ajunge la destinație, ați putea avea dreptul la despăgubiri după cum urmează:
25% din prețul biletului pentru întârzieri între 1 și 2 ore; 50% din prețul biletului pentru întâzieri de peste 2 ore.
Important! Nu aveți dreptul la despăgubiri dacă ați fost informat în legătură cu întârzierea înainte de a cumpăra biletul!
Bagaje înregistrate pierdute sau deteriorate
Dacă bagajele dumneavoastră înregistrate au fost pierdute sau deteriorate în cursul călătoriei, aveți dreptul la despăgubiri. Acest drept nu se aplică însă dacă bagajele erau împachetate necorespunzător, aveau o natură specială sau nu erau adecvate pentru transport.
Valoarea despăgubirilor. Dacă puteți dovedi valoarea conținutului bagajului, puteți primi despăgubiri în valoare de până la 1 300 €/ bagaj înregistrat. În caz contrar, valoarea despăgubirii este de 330 €/ bagaj înregistrat.
În cazul producerii unui accident feroviar în urma căruia un călător a murit sau a fost rănit, acesta/persoanele aflate în întreținerea sa are/au dreptul la despăgubiri de până la 1 500 € pentru bagajul de mână pierdut sau deteriorat, indiferent dacă acesta a fost înregistrat sau nu.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei