Ce gătim astăzi

de Cuget Liber Joi, 21 August 2014 122
Aperitiv din năut. Năutul este o proteină vegetală, bogată în săruri minerale (magneziu, calciu, fier) și în complexul de vitamine B. Scade colesterolul prin conținutul de fibre și împiedică acumularea de zahăr în sânge. Sărac în grăsimi, bogat în fibre, năutul este un excelent aliment pentru cei care vor să-și țină sub control greutatea. Ingrediente: 500 g năut uscat, 3 linguri tahini (pastă susan), zeama de la o lămâie, 3 linguri ulei de măsline, sare, piper și un cățel de usturoi. Preparare: Se lasă năutul la înmuiat toată noaptea, într-un castron cu apă care să-l acopere. A doua zi, se fierbe timp de o oră. Se scurge bine. Se pun toate ingredientele într-un blender și se mixează bine până se formează o pastă. Dacă ți se pare prea groasă, mai poți adăuga ulei de măsline. Năutul se găsește și la conservă, pe care nu mai trebuie să-l fierbi.
Fructe de mare cu paste. Ingrediente: 700 g farfalle (sau alte paste scurte, decorative), 1 kg mixt fructe de mare (midii, calamar, creveți mici, carne de crab, caracatiță etc), 2 foi de dafin, 50 ml oțet din vin, o cană de maioneză de post, 2 căni sos de roșii pentru pizza fără unt, o lingură sos de chili (opțional), o cană tulpini de țelină, tăiată cubulețe sau rondele subiri, 3 căței de usturoi, 3 linguri pătrunjel tocat, o lămâie, o linguriță de zahăr, sare, piper. Preparare: Fierbeți pastele al dente în apă cu sare, conform instrucțiunilor producătorului. Scurgeți pastele și clătiți-le cu multă apă rece, pentru a stopa procesul de fierbere și a le menține ferme. Fierbeți fructele de mare în apă cu puțină sare, oțetul și cele două foi de dafin. Fierbeți doar câteva minute (de la două, la cinci minute), în funcție de ce conține mixtul (caracatița fierbe cel mai mult). Scurgeți fructele de mare, îndepărtați foile de dafin și lăsați-le să se răcească. Curățați și pisați pastă usturoiul. Extrageți zeama de lămâie. Amestecați maioneza cu sosul de roșii, zeama de lămâie, usturoiul, zahărul, sosul de chili. Asezonați după gust cu sare și piper. Sosul trebuie să fie dulce-acrișor și puțin picant. Amestecați pastele cu fructele de mare, sosul, țelina și verdeața. Acoperiți și introduceți la rece pentru minim două ore înainte de servire. Înainte de servire, amestecați ușor salata cu o lingură pentru a o afâna. Salata de fructe de mare cu paste și țelină se servește rece. O puteți servi direct din bol sau de pe frunze de andivă.
Desert… la minut. Ingrediente: 250 g nucă măcinată, 250 g zahăr tos, 100 g cacao, 4 ouă, o fiolă esență de rom. Pentru cremă: un pachet margarină rama, 150 g zahăr pudră, o fiolă esență vanilie și 3 gălbenușuri. Preparare: Se amestecă nuca, zahărul, cacaoa, esența și cele patru ouă. Se întind pe o folie de celofan exact ca și o foaie de prăjitură. Crema: gălbenușurile se freacă spumă cu zahărul și esența, separat se freacă margarina, se adaugă din spuma de gălbenușuri în cea de margarină câte o lingură, se mixează până ce se termină. Crema se întinde peste foaia de nucă și se rulează strâns. Se lasă la rece în celofan patru ore. Se taie felii doar cât este necesar, pentru că fiind crudă se topește ușor.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei