Ce pensionari pot cumula pensia cu alte venituri

de Florica ZDRU Joi, 19 Septembrie 2013 338
"Am și eu o întrebare: pensionarii de urmaș nu mai au voie să primnească pensia dacă lucrează undeva cu contract?" Aida.
Într-adevăr, doamnă Aida, după cum ne-a explicat expertul în probleme de muncă, Mihaela Crivea, nu toate categoriille de pensionari au voie să cumuleze veniturile din pensii cu cele obținute din prestarea unor activități. Mai exact, potrivit reglementărilor în vigoare, cei care au această posibilitate sunt, în primul rând, pensionarii pentru limită de vârstă. Urmează pensionarii nevăzători, pensionarii de invaliditate de gradul III, pensionarii de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate pentru jumătate din programul normal al locului respectiv de muncă. De asemenea, și soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș are dreptul să cumuleze pensia cu venituri din activități profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, dar numai dacă aceste venituri nu depășesc 35 la sută din câștigul salarial mediu brut.
Important!
În cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acționar unic sau majoritar, pensia netă poate fi cumulată cu veniturile salariale sau asimilate salariilor realizate în exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, dacă nivelul acesteia nu depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei