Cum este plătit angajatul cu jumătate de normă

de Florica ZDRU Sâmbătă, 10 August 2013 1154
"Pe motiv că sunt angajat cu jumătate de normă, pot fi plătit cu o leafă de mizerie? Mai am drepturi sau numai obligații cu un așa contract? Ioana".

Legislația în vigoare permite angajatorilor să încadreze salariați în regim "part time", adică serviciu prestat cu fracțiune de normă, atât prin contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată, cât și prin contracte pe durată determinată - precizează specialista în probleme de muncă, Mihaela Crivea. Forma de contract depinde însă numai de felul cum se face negocierea dintre angajator și viitorul angajat. Dincolo de asta, însă, legea obligă ca aceste contracte să fie încheiate în formă scrisă. 

Salariul, în funcție de timpul lucrat
De menționat că față de contractul de muncă al unui angajat cu normă întreagă, salariatul cu timp parțial de lucru este cel al cărui număr de ore normale de lucru prestate, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este mai mic decât numărul de ore normale de lucru. Este însă o falsă idee că diferența de timp lucrat trebuie să atragă musai și diferențe în ceea ce privește drepturile de salarizare. Potrivit legii, acestea se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru. 
Așadar, deși numărul angajaților cu timp redus de lucru este tot mai mare, specialista știe din experiență că mulți dintre aceștia se mulțumesc să câștige un ban și au reticențe în a-și cere salarii mai mari. Toți cei implicați în astfel de contracte ar trebui să știe că au aceleași drepturi ca ale angajaților cu program normal de lucru, calculate după sistemul explicat mai sus.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei