Cum îți despăgubești vecinul care a plătit branșamentul la gaze

de Florica ZDRU Joi, 07 Noiembrie 2013 13363
Locatarii care vor să-și racordeze, ulterior, apartamentele la rețeaua de gaze din bloc, trebuie să-i despăgubească pe cei care au plătit lucrările pentru execuția coloanei pe casa scării.
Cei care ni s-au adresat și-au manifestat regretul că nu s-au străduit suficient pentru a se alătura vecinilor care, în urmă cu trei ani, au depus eforturi pentru ca fiecare apartament să poată fi racordat la rețeaua de distribuție a gazelor naturale. Sunt conștienți că procedura de branșare este complicată și presupune multă alergătură, însă au satisfacția că și-au dat acordul ca această lucrare să poată fi realizată măcar de cei care și-au permis-o. Acum, când a sosit momentul ca, la rândul lor, să-și poată încălzi și ei apartamentele cu gaze naturale, întâmpină greutăți din partea celor care au suportat cheltuielile inițiale: "Pe scara noastră, acum trei ani, cinci familii cu dare de mână au plătit coloana de gaze. Noi am semnat tabelul de la asociație, pentru că altfel nu se aproba lucrarea, însă n-am sărit cu banul. Acum, suntem șase familii care ne permitem să ne legăm și noi la coloana de pe scară, dar nu ni se arată niciun deviz, cât s-a plătit, ca să vedem ce despăgubire ne revine pe bune. Mai dăm ceva în plus, că au alergat peste tot cu hârțogăreala, dar corect ar fi să știm cum stau lucrurile. Nu suntem milogii nimănui, fiecare trebuie să plătească dacă vrea gaze în apartament, dar nici să fim luați de fraieri. Ne-am interesat și noi, ne cer prea mult, probabil vor să-și amortizeze și cheltuielile lor. Au ei dreptul să ne ceară cât vor sau e un procent clar?".
Cotă-parte din investiție
Reprezentanții mai multor firme autorizate să se ocupe de astfel de lucrări ne-au confirmat că animozități de acest gen nu sunt chiar o raritate. Însă, consideră că este corect, mai ales când în ecuație sunt oameni care împart același imobil, ca despăgubirea celor care, inițial, au plătit toată investiția pe scara blocului, să fie "de bun simț".
Cât privește reglementările privind despăgubirea, acestea prevăd ca solicitantul unui racord la rețeaua de gaze naturale să plătească o cotă parte din investiția făcută de vecini în rețeaua stradală și, în cazul mai sus prezentat, pe scara blocului. Pentru a se ajunge aici, însă, viitorii solicitanți au nevoie de acceptul persoanelor care au participat la plata lucrărilor inițiale, iar pe acest document, să se aplice și ștampila asociației de proprietari.
Referitor la cuantumul despăgubirii, ideal ar fi să fie stabilit pe cale amiabilă, cu fiecare vecin în parte. Dacă acest lucru nu este posibil, se poate obține o declarație notarială, din care să rezulte angajamentul solicitantului de a-și achita cota parte din investiție.
Negocierea, esențială
Că asemenea situații, deloc rare, pot fi rezolvate mult mai ușor dacă părțile se dovedesc buni negociatori, dar și bine intenționate, o demonstrează un alt caz, când loca-tarilor care au vrut să se racordeze ulterior la conducta de gaze li s-a cerut să zugrăvească scara și să repare acoperișul. Oamenii au acceptat târgul și totul a fost, apoi, în regulă.
De precizat că modificările sau extinderile instalațiilor de gaze naturale se fac numai cu agenți economici autorizați.
Taguri

Comentează știrea

ion
7 noiembrie 2013
asa e viata

e f normal, vrei sa te racordezi platesti pretul cerut ! initial pretul a fost mic, undeva la 4-500 lei de apartament( bloc 4 etaje) puteai face un efort, nu sa ceri acum la 2 bani in plus... am dat 500, iti cer 1500 lei tie acum....peste tot sunt vecini din astia care nu platesc reparatii si altele, sigur din astia sunt cei din articol.

dicu
13 octombrie 2016
racordare la țeava de gaz

Nu am inteles nimic din acest reportaj..cu genul acesta de oameni care plătesc toata lucrarea si după cer 350/400 de eur pe apartament mi se par japcagi ...nu exista o legislatie privind o cota parte la bransare???? Eu unul o sa-l reclam autorităților ca face specula si o sa plătească amenda ..

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei