Cum se acordă concediul de boală

de Florica ZDRU Miercuri, 30 Aprilie 2014 135
Concediul medical (denumit și concediu pentru incapacitate temporară de muncă sau concediu de boală) este perioada în care, pe baza unui certificat medical, angajatul întrerupe activitatea normală de muncă, din cauza stării de sănătate - precizează Mihaela Crivea, specia-list în probleme de muncă. Primește sau nu salariul cât timp se află în concediu medical un salariat? - este întrebarea adresată de Maria Simion. Specialista ne-a explicat că în perioada concediului medical, anga-jatului nu i se mai acordă propriu-zis un salariu, însă el primește o indemnizație lunară de boală. 

Condiții
Atenție, pentru a putea beneficia de concediu medical și, implicit, de indemnizația de asigurări sociale de sănătate, angajații trebuie să îndeplinească, prin cumulare, următoarele condiții:

a) Să aibă un stagiu minim de cotizare de o lună de zile, efectuat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediu medical. Se consideră o lună de stagiu de cotizare și situația în care, prin însumarea perioadelor ce constituie stagiul de cotizare din ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, rezultă un număr de 22 de zile de stagiu de cotizare.

b) Să prezinte adeverință de la angajator din care să reiasă numărul de zile de concediu medical avute în ultimele 12 luni, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.

c)  Să fie prezenți la domiciliu sau la adresa indicată, după caz, pentru verificarea prezenței de către reprezentanții angajatorului. Aceștia pot fi însoțiți, dacă este cazul, de un reprezentant al poliției, avându-se în vedere pro-gramul individual de recuperare recomandat de către medicul specialist.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei