Curcan cu sos de ananas și vin

de Cuget Liber Sâmbătă, 08 Septembrie 2012 377
O rețetă rapid de preparat, la tigaie, din aripi sau piept de curcan, într-un sos cu adevărat spectaculos, dulce-picant-aromat, de ananas cu vin fortifiat, aromat cu rozmarin și îmbărbătat cu o pișcătură de ardei iute.  O rețetă de inspirație portugheză, recomandată pentru mese cu adevărat speciale, așa, ca de week-end. Porții: 2. Timp de preparare: 70 de minute. Ingrediente: 2 aripi sau bucăți piept de curcan (pentru șnițel), 

2 rămurele de rozmarin, 2 linguri de zahăr, o jumătate de ananas proaspăt, o jumătate de ceapă, 1-2 ardei iuți, roșii, 2 căni supă de pui, 2 linguri de unt, 4 linguri ulei de măsline, un pahar vin Madeira (sau alt vin fortifiat: Porto, Marsala, Sherry, Lacrima lui Ovidiu, etc.), câteva linguri de făină, o lingură granule de usturoi, sare, piper. Mod de preparare:
Îndepărtați ultima articulație a aripilor sau finisați și bateți ușor cele două bucăți de piept. Curățați apoi ananasul. Tăiați șase rondele de ananas de un deget grosime, după care tăiați și restul ananasului în cubulețe cu latura de cinci milimetri. Curățați și tocați ceapa în bucăți mărișoare (la fel ca cele de ananas). Tocați mare ardeiul iute și rozmarinul. Îndepărtați semințele ardeiului dacă doriți să fie mai puțin picant sosul. Amestecați apoi cinci linguri de făină cu sare, piper și granule de usturoi.
Încingeți uleiul și untul într-o tigaie adâncă, cu capac. Rumeniți pe ambele părți carnea de curcan. Goliți o parte din  grăsimea din tigaie (dacă e prea multă). Lăsați doar două-trei linguri de grăsime. Adăugați ceapa, ananasul, ardeiul iute și rozmarinul și sotați 30-40 de secunde.
Adăugați o lingură de făină și 2 de zahăr. Stingeți cu supa de pui și vinul fortifiat, apoi acoperiți și fierbeți la foc mic spre mediu timp de aproximativ 40 de minute, până când carnea este pătrunsă și sosul legat. Dacă sosul se îngroașă părea tare, diluați-l cu puțină apă.
Până se leagă sosul, rumeniți bucățile de ananas pe grătar. Dacă doriți să gătiți mai multe porții, puteți să transferați curcanul într-o tavă pentru a doua etapă a preparării și să îl gătiți acoperit la cuptor. Dacă nu avei ananas proaspăt, putei folosi ananas din conservă pentru prepararea sosului, dar nu folosii ananas din conservă pentru grătar. Friptura de curcan cu sos de ananas și vin de Madeira se servește cu ananasul gătit la grătar și diverse garnituri. Este absolut delicioasă și chiar merită încercată, mai ales că rețeta nu este complicată. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei