Medicul de gardă De ce apar pietrele la rinichi?

de Florica ZDRU Marţi, 27 Martie 2012 465
De ce apar pietrele la rinichi, care sunt cauzele favorizante și dacă pune-rea diagnosticului este dificilă?, sunt întrebări la care cititoarea noastră, Dorina Cucu, și-ar dori un răspuns.
v v v
După cum ne-a explicat dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, pietrele la rinichi (calculi renali), se prezintă sub forma unor depozite solide de minerale sau de cristale, care se adună în tractul urinar, în a căror componență intră calciul, în combinație cu oxalați sau cu fosfat. Procesul de formare se nu-mește litiază renală (sau nephrolitiază), iar apariția de pietre pe tractul urinar, urolitiază.
Bărbații, mai afectați. S-a demonstrat că pietrele la rinichi sunt de trei ori mai frecvente la bărbați, față de femei. Mai mult, statisticile arată că 60 la sută dintre cei care fac pietre la rinichi o dată, fac și a doua oară, într-un interval de zece ani.
Cauze favorizante
Printre factorii care duc la apariția pietrelor la rinichi se numără consumarea unei cantități prea mici de lichide, efectuarea în exces a exercițiilor fizice însoțite de scăderea cantității de apă eliminată prin urină, deshidratarea sau eliminarea apei din organism prin diaree cronică, medi-camentele care provoacă creșterea nivelului de acid uric (hiperuricemie), anumite suplimente nutritive pe bază de calciu (printre care așa-numitul "calciu din corali", dacă nu se bea suficientă apă), dieta bazată pe alimente precum spanac, alune, ceai, carne, piper, guta și excesul de vitamina D. Alți factori favorizanți sunt dezechili-brele de minerale: nivel prea ridicat de calciu sau de sodiu, nivel prea scăzut de citrați, infecțiile tractului urinar, hipertiroidismul și hiperparatiroidismul, cistinuria (o dezordine metobolică ereditară) și altele.
Diagnosticarea pietrelor la rinichi
Pentru a confirma diagnosticul și a obține informații detaliate despre mărimea și localizarea pietrei, medicul va recurge la investigații precum ecografia, radiografia, analiza de sânge și urină, scanarea sistemului urinar. De obicei, nu se impune intervenția chirurgicală, ci se urmează tratamentul uzual reco-mandat de medic. Important este că, în prezent, metodele de tratament au evoluat și multe dintre acestea nu mai nece-sită intervenții chirurgicale majore. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei