Dependența de pariuri și alte jocuri de noroc, "sinucidere curată"?

de Florica ZDRU Luni, 01 Octombrie 2012 1172
Jocul patologic de noroc (afectează circa trei la sută din populație, bărbați, femei, inclusiv copiii) poate reprezenta o problemă foarte serioasă, cu consecințe grave la nivel personal. Foarte mulți dependenți de asemenea forme de "câștig" ajung să-și piardă casele, familiile, prietenii, chiar și viața. Totul, din cauză că dependența împiedică individul să raționeze limpede.

Să nu exagerăm, a ne încerca norocul, din când în când, la loterie, a paria banii de o bere pe un meci cu miză sau o seară de poker cu amicii nu înseamnă dependență. Însă atunci când nevoia de a juca pune stăpânire pe noi, iar comportamentul devine distructiv, lucrurile sunt deja foarte complicate și se impun măsuri imediate, pentru a salva ce se mai poate.
Practici de la vârste fragede și în continuă evoluție
Subiectul este foarte amplu, însă înainte de a intra în alte detalii, psihologul Speranța Băcana a ținut să ne spună că deși dependența de jocuri de noroc este la fel de gravă și dificilă ca orice alt tip de dependență (de droguri, de alcool, de tutun etc.), din păcate, nu există o lege care să le interzică, mai mult, acestea sunt tolerate și acceptate în context social. Interesant este că fenomenul este vechi, existența lor fiind consemnată și în multe manuscrise antice, iar de-a lungul timpului au apărut noi și noi forme de jocuri: "Nu este o exagerare când se spune că tot timpul, aceste hobby-uri au fost în plin proces de evoluție. Așa s-a ajuns ca, în momentul de față să se poată paria sau să se poată juca pe internet și 24 de ore din 24, și șapte zile pe săptămână. Să dau numai un exemplu, un recent raport al Asociației Medicale Britanice arată că un sfert dintre copiii între 12 și 15 ani pariază și joacă la apara- tele cu fise, iar dintre aceștia, mai mult de cinci la sută deja manifestă semnele dependenței. Oamenii de știință consideră fenomenul sinucidere curată, atât de periculos este și caută continuu remedii".
Asocierea cu alte probleme
Rareori se întâmplă ca dependența de jocuri de noroc să fie singura problemă. Cel mai adesea, aceasta se asociază cu alte dependențe (de alcool, droguri, tutun) și/sau cu depresia, mai spune psihologul. Că așa stau lucrurile reiese și din situația relatată de Marieta Lemnaru: "Pentru o persoană foarte dragă mie, după un mare necaz, viața înseamnă numai pariuri, pariază pe orice, spune că e versat, vinde lucruri din casă, face crize de nervi când pierde, iar când câștigă țopăie ca un copil. Tot promite că renunță după ce-și acoperă datoriile. Problema e că mereu face altele.... De psiholog nici nu vrea să audă. Este dependența asta o boală incurabilă? O mătușă mi-a spus că tatăl ei a jucat poker până la 80 de ani, renunța și la mâncare…".
Psihoterapia, de ajutor
Doamnă Lemnaru, dacă de unul singur sau cu sprijinul familiei și al prietenilor nu reușește să renunțe, psihologul ne-a explicat că în astfel de situații, în primul rând trebuie rezolvată sursa problemei. Practic, dependenții sunt ca într-un cerc închis dacă nu scapă de acest viciu și din dorința de a recupera banii pierduți vor cheltui și mai mult, complicându-și situația pe zi ce trece, mințind sau pariind pe sume și mai mari, în speranța unui câștig. "În primă fază, măcar doamnele care îl susțin ar putea lua legătura cu un psiholog. Apoi, împreună, să caute o portiță pentru a avea o discuție cu împricinatul, căci intervenția psihoterapeutică are nevoie de angajamentul celui în cauză"- a precizat Speranța Băcana, care ne-a mai explicat că în cadrul terapiei (cu o durată medie de 10-15 ședințe, în funcție de situație), esențială este evaluarea particularităților emo-ționale, comportamentale și de gândire specifice fiecărui dependent. Apoi, pe parcursul următoarelor ședințe vor fi învățate metode clare pentru fiecare din componentele cercului vicios în care a fost prinsă persoana. E nevoie de foate multă voință, însă prin colaborare, dependentul poate învăța cum să-și gestioneze situația, deși nu-i va fi prea ușor. Merită însă orice efort pentru a stopa un comportament atât de distructiv și pentru dependent, și pentru cei din jurul său.
Pe ce pariază românii?
Studiile arată că odată cu expansiunea internetului, tot mai multe persoane privesc pariurile online ca pe o cale de câștig. Pe de altă parte, în goana după clienți, casele de pariuri îi stimulează prin bonusuri și diferite modalități de plată să parieze pe orice: evenimente sportive, curse de cai, poker, casino, loterie sau chiar... sfârșitul lumii!

Taguri

Comentează știrea

x
2 octombrie 2012
xx

niste ratati, distrusi...le si place aceasta activitate, ca daca le spui ca nu fac bine , sar la gatul tau..asa ca tot inainte dragilor..spre distrugerea totala RATATILOR !!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei