Dilema gospodinelor: bicarbonat sau praf de copt?

de Cuget Liber Sâmbătă, 07 Iunie 2014 299
Praful de copt, bicarbonatul de sodium, alături de drojdia de bere și bicarbonatul de amoniu (cunoscut sub numele de amoniac), sunt cei mai cunoscuți și folosiți agenți de afânare din bucătăria modernă. Practic, acestor agenți de afânare li se datorează obținerea unor produse pufoase, moi. Caracteristica lor comună este, potrivit Cevabun.ro, eliberarea, în special la cald, a dioxidului de carbon, care rămâne prins în aluat, formând golurile care dau consistența și textura specifice. În aceste condiții, nu e de mirare că gospodinele sunt puse în încurcătură atunci când trebuie să aleagă între bicarbonat și praful de copt. Iată ce face diferența între cele două produse:
Proprietăți simiolare. Principala asemănare dintre cei doi agenți este că în ambele cazuri, agentul de bază este bicarbonatul de sodiu alimentar. Marea și esențiala diferență constă în faptul că bicarbonatul se folosește, de regulă, în aluaturi în care se activează în prezența unui alt acid aflat pe lista de ingrediente (zer din iaurt, smântână sau brânză dulce, zeamă de lămâie etc.). De cealaltă parte, în praful de copt regăsim, pe lângă bicarbonatul de sodiu alimentar, și o sare acidă care să-l activeze în timpul coacerii (fosfat monocalcic monohidrat, fosfat dicalcic dihidrat, aluminosulfat de sodiu, etc.), plus amidon. Pe scurt, bicarbonatul are nevoie de un acid pentru a se activa, pe când plicul de praf de copt conține și acidul care activează bicarbonatul. Este posibil ca unele rețete să utilizeze ambii agenți de afânare. Nu este o greșeală ci face parte din procesul etapizat de afânare a aluatului în cauză.
Ce face diferența. Bicarbonatul de sodiu alimentar nu expiră, teoretic, niciodată, dar praful de copt își pierde, în timp, din cauza umezelii, capacitatea de a se activa. Puteți testa diferența dintre cei doi (și verifica totodată dacă praful dumneavoastră de copt este activ) punând puțin praf de copt într-o linguriță în care adăugați apă. Dacă bicarbonatul va rămâne indiferent la această operațiune, nu același lucru se poate spune despre un praf de copt care, dacă are intacte calitățile, va începe să "fiarbă" efervescent în linguriță.
Important! Activarea prematură a prafului de copt va reduce și efectul dorit în timpul coacerii, de aceea nu trebuie să vă grăbiți când trebuie să-l folosiți.  
Taguri

Comentează știrea

jordan 5 bel air
18 iunie 2014
jordan 5 bel air

jordan 11 gamma blue for sale http://www.myshoesonlines.com/ http://www.myshoesonlines.com/ bel air 5s[url=http://www.myshoesonlines.com/][b]jordan 5 oreo for sale[/b][/url] jordan 5 bel air http://www.myshoesonlines.com/

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei