Ești cetățean european, ai o grămadă de drepturi!

de Cuget Liber Vineri, 29 Martie 2013 174
Potrivit normelor comunitare, copiii din UE beneficiază de plata mai rapidă a alocațiilor de întreținere în cazul în care familiile se despart. Întrucât se estimează că în UE există 16 milioane de cupluri internaționale și un milion de divorțuri anual, tot mai multe familii se confruntă cu problema obținerii alocațiilor de întreținere atunci când unul dintre părinți locuiește în străinătate și refuză să acorde ajutor financiar. Noile norme instituie un sistem la nivelul UE pentru a facilita recuperarea alocațiilor de întreținere, astfel încât părinții absenți să nu mai poată să se sustragă obligațiilor ce le revin. 
De asemenea, s-a constatat că europenii se pot confrunta cu probleme atunci când încearcă să recupereze sumele neplătite reprezentând sprijin financiar pentru copii și alte forme de întreținere de la o persoană aflată într-o altă țară a UE, cum ar fi atunci când un cuplu divorțează și unul dintre părinți se mută în străinătate. Acest lucru poate implica costuri considerabile pentru părinți și copii, atât din punct de vedere financiar, cât și psihologic. În plus, de multe ori guvernele sunt nevoite să plătească în locul debitorilor care nu își respectă obligațiile.
Important! Aceste norme vor permite recuperarea în mod eficient a creanțelor legate de obligațiile de întreținere în situații transfrontaliere. În cele mai multe cazuri, o decizie privind obligațiile de întreținere dintr-o țară a UE va fi executorie în alt stat membru fără nicio procedură specială. Acest lucru va accelera procedura și va genera economii pentru părinți. În plus, regulamentul instituie norme privind cooperarea dintre autoritățile centrale, în scopul oferirii de asistență necesară pentru soluționarea cererilor de întreținere. Important este ca românii să aibă interesul de a cunoaște reglementările europene, întrucât este păcat să nu-și fructifice drepturile conferite de statul de cetățean European.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei