Ești cetățean european, cunoaște-ți drepturile

de Cuget Liber Miercuri, 16 Iulie 2014 91
Este perioada concediilor și mulți români pleacă în vacanță, în Europa, cu mașina de dotare. Iată cum îl ajută reglementările europene să facă față unui eventual eveniment rutier.
Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România atrage atenția că este bine ca orice persoană care călătorește în spațiul comunitar să știe, înainte de a pleca, ce trebuie să facă în caz de accident rutier în Europa. Regula generală este aceea că se aplică legislația țării locului unde s-a petrecut accidentul, pentru a se putea determina atât responsabilitatea, cât și indemnizația pentru repararea prejudiciilor suferite.
Nu trebuie să vă lipsească următoarele documente: cartea verde, coordonatele asiguratorului, numărul contractului de asigurare al automobilului. Referitor la certificatul de constatare amiabilă, document agreat la nivel European, rubricile sunt identice, oricare ar fi limba. Important este ca, la locul accidentului, să luați coordonatele părții adverse, după cum figurează pe cartea verde (coordonatele complete ale conducătorului auto, verificând identitatea sa, coordonatele companiei de asigurări, numaărul poliței de asigurări, numărul de înmatriculare al vehiculului). De asemenea, trebuie să notați numele și adresa eventualilor martori. Mai mult, completați cu atenție formularul de constatare amiabilă și rugați partea adversă să o semneze.
Este foarte important să acționați ca un consummator care își cunoaște bine drepturile. Așadar, cereți martorilor să vă dea o carte de vizită, pentru a-i putea contacta mai rapid, poate chiar la locul de muncă.
Nu intrați în panică și încercați să citiți cu calm toate rubricile din centrul formularului, cele în care sunteți invitat să bifați căsuțele care corespund împrejurărilor respectivului accident, pentru că sunt rubrici foarte importante pentru stabilirea responsabilității șoferilor implicați în accident. Dacă niciuna din ipotezele propuse pe formular nu corespunde realității de fapt, nu bifați niciuna dintre căsuțe. Dacă formularul de constatare este incorect completat, responsabilitatea poate să vă revină dintr-o eroare. Nu uitați să indicați numărul de căsuțe marcate la sfârșitul coloanei. Partea adversă ar putea să mai bifeze și alte căsuțe după plecarea de la locul accidentului, posibil în defavoarea dumneavoastră! Necunoașterea limbii nu este un impediment. Dacă nu vorbiți limba celuilalt conducător auto, nu este nicio problemă, întructât constatarea europeană este un formular standardizat care poate fi citită cu ușurință de compania dumneavoastră de asigurări. Mai mult, este admis ca la "Observații" să completați în propria limbă. Mai trebuie să știți că în anumite țări, Poliția redactează în mod obligatoriu un proces-verbal, chiar dacă este vorba doar de pagube materiale. Chiar și în acest caz, este foarte important să semnați formularul de costatare amiabilă, ceea ce vă va permite să obțineți cât mai repede posibil despăgubirile de la societatea de asigurări. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei