Obținerea actului de identitate la schimbarea domiciliului din străinătate

de Florica ZDRU Joi, 07 Iunie 2012 354
"Am un frate care vrea să revină în țară, din Australia. M-a rugat să mă interesez de ce acte are nevoie ca să obțină buletinul, ca să aibă totul pregătit, presupun că e mai compli-cat. Vă mulțumim anticipat" (Denisa Apostol).
v v v
Într-adevăr, doamnă Apostol, eliberarea actului de identitate la schimbarea domiciliului din străinătate în România este o situație mai specială, care presupune întocmirea unui dosar, să-i spunem mai stufos. Practic, în acest dosar, fratele dumneavoastră va trebui să adune următoarele documente, în original și copie: cererea tip pentru eliberarea actului de identitate; certificatul de naștere; certificatul de căsătorie, dacă este cazul; hotărârea de divorț, definitivă și irevocabilă, dacă este cazul (cele pronunțate în străinătate trebuie să fie traduse și legalizate); certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, dacă e cazul; certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani.
Important! Persoanele născute sau căsătorite în străinătate vor solicita transcrierea cer-tificatelor de stare civilă obținute în străinătate atât pentru ei, cât și pentru copiii minori. Când nu-mai unul dintre părinți își schimbă domiciliul din străinătate în România împreună cu copiii minori, este necesar și consimțământul celuilalt părinte dat în fața notarului public sau hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă, prin care copiii i-au fost încredințați; documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, pașaportul românesc valabil sau expirat, actul de identitate sau pașaportul elibe-rate de autoritățile străine.
Taxele se plătesc la casieria Primăriei municipiului Con-stanța, respectiv Centrul de Informare Cetățeni ori Agenția SPIT din b-dul Alexandru Lă-pușneanu nr. 116 C, City Park Mall, Centrul de Servicii Publice, la orice agenție fiscală SPIT sau oficiu poștal din municipiul Constanța. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei