Medicul de gardă Riscurile excesului de vitamine

de Florica ZDRU Marţi, 03 Aprilie 2012 375
"De câte ori mă simt epuizată, merg la farmacie și îmi cumpăr multivitamine, aproape că nu contează marca. Soțul mi-a interzis să mai fac asta după ce a auzit el că nu e tocmai în regulă. Ce rău pot să-mi facă niște vitamine cu calciu și magneziu sau vitamina C simplă? N-am văzut pe nimeni să cumpere vitamine cu re-țetă, ce poate fi așa de grav?" (Loredana Varga).
Potrivit dr. Iuliana Bote-zatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, pentru menținerea unui organism sănătos, în formă, importantă este asimilarea vitaminelor și a mineralelor. Dacă acestea sunt însă administrate după propria rețetă și în exces, locul efectelor benefice așteptate poate fi luat de problemele de sănătate. Exact pentru prevenirea neplăcerilor, specialista recomandă ca suplimentele de vitamine și minerale să se administreze doar la recomandarea medicului și după efec-tuarea analizelor de sânge considerate oportune. Din păcate, este o realitate a ultimilor ani în mod special, când din ce în ce mai puține persoane respectă această regulă, preferând să-și procure de la farmacie tot felul de multivamine, fie că se simt epuizate, fie că nu.
Surplusul de vitamina C. Luată în proporții corecte, aceasta menține puternic sistemul imunitar, previne răcelile care apar, de obicei, în perioada iernii. Nu toți știu însă că, luată în exces, împiedică eliminarea urinei, favorizează formarea pietrelor la rinichi, determină probleme ale bilei, pierderea calciului din corp, sângerări nazale și chiar deranjamente stomacale. În ceea ce privește surplusul de calciu, acesta poate produce îngustarea vaselor de sânge din creier, ceea ce determină distrugeri neuronale, dar și apariția pietrelor la rinichi, iar cantitățile prea mari de magneziu produc greață, vărsături, hipotensiune arterială, retenție urinară, depresie. S-au semnalat câteva cazuri de supradoză de magneziu care au determinat paralizie sau comă. Desigur, acestea sunt puține, însă atâta vreme cât riscurile există, trebuie avute în vedere. Sufi-ciente motive pentru ca problema admi-nistrării multivitaminelor să nu fie tratată cu superficialitate. (F.Z.)
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei