SEMNALE "Să-mi demoleze casa pentru o amărâtă de hârtie e prea mult!"

de Florica ZDRU Marţi, 16 August 2011 1739
"Amărâta" de hârtie este cadastrul, care trebuie refăcut ori de câte ori apar modificări de natură imobiliară.
Ca operațiune de înscriere în Registrul de Carte Funciară, cadastrul este obligatoriu la orice act de înstrăinare a unui bun imobiliar, fie casă, apartament sau teren și indiferent dacă este vorba de o vânzare-cumpărare, donație, succesiune, partaj sau precontract de vânzare-cumpărare.
Dorin Ilie (46 ani) a moștenit o casă părintească, în care a și locuit dintotdeauna. Succesiunea s-a dezbătut în urmă cu doi ani, fără ca notarul să-i atragă atenția că ar fi vreo problemă cu actele locuinței. Fiind singurul moștenitor, bărbatul s-a hotărât să vândă casa moștenită. Cum declinul pieței imobiliare este bine cunoscut, în ideea obținerii unui preț cât de cât mulțumitor, a adăugat încă două camere vechii case. Nici prin cap nu i-a trecut că ar avea nevoie de autorizație de construcție pentru "atâta lucru". Abia când s-a dus la notar cu clientul, pentru perfectarea contractului de vânzare-cumpărare, a aflat că este în ilegalitate și că fără cadastru, să-și ia gândul de la tranzacție! Mai mult, i s-a atras atenția că dacă nu își rezolvă problema cu autorizația de construcție, va fi somat să demoleze noile încăperi: "În ce țară trăim? Chiar e nevoie de al doilea cadastru pentru aceeași casă, doar n-am cumpărat-o acum, e pe poziție de peste 35 de ani? Și urmează și intabularea, alți bani, altă distracție! Să-mi demoleze casa pentru o amărâtă de hârtie e prea mult!"
Lipsă de informații
În principiu, oamenii știu că intabularea și cadastrul sunt formalități ce trebuie îndeplinite atât la cumpărarea unui teren, cât și a unei case - ne-a explicat notarul Adela Moraru. Într-adevăr, nu toți știu că el este obligatoriu la orice act de înstrăinare a unui bun imobiliar, iar intabularea are aceeași funcție ca și cartea de identitate pentru o persoană. Înscrierea se face la Registrul de Carte Funciară și este foarte importantă, iar dreptul de proprietate devine opozabil față de terți abia după ce se realizează intabularea (practic, după realizarea acestei etape o persoană devine efectiv proprietarul unui imobil).
Amendă sau demolare
Referitor strict la situația dumneavoastră, stimate domnule Ilie, întrucât ați executat lucrarea fără autorizație (automat ați plătit și un impozit mai mic la bugetul de stat), va trebui să plătiți primăriei pentru această… scăpare, o amendă de circa 3.000 – 4.000 lei. Dacă veți refuza să achitați amenda în termenul fixat de primărie, potrivit legii, următorul pas va fi demolarea construcției ridicate ilegal. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei