Medicul de gardă Sunteți în convalescență? Aveți migrene? Beți cafea!

de Cuget Liber Marţi, 07 Februarie 2012 545
"Rugăminte: este permisă cafeaua în convalescență, când te doare rău capul, după cum mi s-a spus? Eu nu sunt băutoare de cafea, nu prea cred că face minuni" (Ștefania Sitaru).
v v v
După cum ne-a explicat dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, pot fi consumate cantități mici de cafea și în convalescența unor boli infecțioase, dar și în unele stări migrenoase (dureri de cap), mai ales când acestea apar după masă ori după un efort fizic sau intelectual. În niciun caz însă nu se va face abuz de cafea, nu se vor consuma mai mult de una-două cești mici pe zi și niciodată seara sau pe nemâncate. De multe ori, la efectul dăunător al cafelei consumate în exces se adaugă și efectul nefavorabil al zahărului consumat la prepararea acesteia.
Sorbiți cantități mici
Indiferent de situație, consumată în cantități mari, cafeaua absorbită acționează ca un toxic, accelerează ritmul cardiac, deci îngreunează munca inimii, provoacă insomnie, amețeli, cefalee, până la un delirium tremens, asemănător celui din al-coolism. De asemenea, cafeaua pro-voacă stimularea secreției de bilă și crește motilitatea intestinală, aces-te efecte fiind prezente însă și după consumul cafelei decofeinizate.
Optați pentru cafeaua simplă
Întrucât cafeaua sporește grăsimile din sânge, nu se recomandă combinarea cu smântână sau cu frișcă. În situația în care dorim să atenuăm efectele excitante ale cafelei și să menținem numai gustul, se poate consuma cafea decofei-nizată sau cantități mici de cafea amestecată cu surogate de orz, cicoare, năut. Datorită efectului său excitant, consumul de cafea se recomandă să nu fie cumulat cu alte excitante sau toxice, așa cum se obișnuiește, adică alcoolul și tutunul. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei