Zacuscă proaspătă de vinete

de Cuget Liber Joi, 30 August 2012 1155
Gustare tradițională de iarnă și ideală pentru zilele de post, zacusca rămâne un aperitiv de bază în bucătăria românească. Având o bază formată din gogoșar roșu, ceapă și roșii, zacusca se nuanțează cu adaosuri de vinete (probabil cel mai popular sortiment), boabe de fasole albă, ciuperci și chiar pește. Un soi de tocană de legume pusă pentru iarnă. Problema o reprezintă volumul mare de muncă, urmat de o așteptare îndelungată, pentru că, după cum toate gospodinele știu, zacusca e mai bună după ce stă un timp în întunericul răcoros al unei cămări. Pentru a scăpa de coșmarul timpului, gastronomii au găsit rețeta
pentru a obține o zacuscă rapidă, dietetică și care se poate consuma după doar câteva ore, fără să facem niciun compromis în privința gustului. Timp de preparare: 120 de minute (fără timpii de așteptare).

Ingrediente: 1,6 kg vinete (medii sau mici), 1,4 kg gogoșari sau ardei kapia (roșii), 0,5 kilograme de ceapă albă, 250 g pastă de tomate concentrată (minim 24%), 150 ml ulei de măsline, 2 foi de dafin, o linguriță de piper negru măcinat, o lingură de sare (după gust). Mod de preparare: Există două metode de preparare a acestei gustări: una externă (la grătar) și una internă. În primul caz, preparați toate legumele la grătar, în cel de al doilea preparați vinetele și ardeiul pe plită și ceapa în cuptor. Coaceți vinetele și gogoșarul (sau ardeiul kapia) pe grătar sau plită, întorcându-le pe toate părțile. Ceapa, întreagă, spălată și uscată, stropită cu puțin ulei, se introduce pentru 30-40 de minute la cuptor, la temperatură mică spre medie, până se înmoaie bine. Curățați vinetele și puneți-le la scurs o oră până se scurg de uleiurile amare. Curățați gogoșarii, stropiți-i cu puțin ulei și lăsați-i la rece. Tocați vinetele ca pentru salată, cu un tocător de lemn de preferință. În nici un caz în blender pentru că veți toca și semințele. Tocați din cuțit gogoșarii curățați de semințe. Ceapa, curățată de coajă, zdrobiți-o cu ajutorul unei furculițe sau tocați-o din cuțit. Într-o cratiță încăpătoare adăugați legumele tocate, pasta de tomate, uleiul de măsline rămas și foile de dafin. Fierbeți amestecul, la foc mic, amestecând continuu, timp de 30 de minute. Scoateți frunzele de dafin, sărați și piperați după gust. Zacusca se servește rece, în boluri, alături de felii de pâine prăjită, după ce a stat minim două ore la frigider. Zacusca astfel preparată rezistă în frigider (într-un borcan închis) până la două săptămâni. Se poate folosi și ca sos pentru fripturi de carne sau puteți servi ouă ochiuri așezate în farfurie pe un pat subțire de zacuscă. Contrastul rece-cald este irezistibil!

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei