Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, împreună cu comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan, au efectuat o vizită de lucru la cantonul Gărzii Naționale de Mediu din Delta Dunării. Vizita a marcat finalizarea celei mai ample acțiuni de combatere a braconajului piscicol desfășurată în perioada de prohibiție.
- Publicitate -
„Știu că din prima și până în ultima zi de prohibiție la pescuit, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au desfășurat, aici, ample acțiuni antibraconaj piscicol, pe apă și pe uscat, atât ziua cât și noaptea. Văd aici, la canton, un număr impresionant de scule de pescuit confiscate de la braconieri și le mulțumesc comisarilor pentru că își pun viața în pericol pentru a combate braconajul din Delta Dunării”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Anul acesta, în perioada 9 aprilie – 7 iunie au fost verificate aproximativ 1300 de autovehicule/autoutilitare și zeci de ambarcațiuni, constatându-se neconformități cu privire la transportul de pește. Au fost confiscate patru autovehicule ce transportau pește din speciile: scrumbie, somn, sânger și caras (fără documente legale de proveniență) și trei ambarcațiuni cu tot cu motoare, folosite pentru capturarea ilegală a peștelui. Au fost ridicate în vederea confiscării 413 vintire, 24 km de setci monofilament cu fir textil sau de plastic și 500 de kilograme de pește.
Cea mai recentă acțiune antibraconaj piscicol s-a desfășurat chiar în această lună (03 - 08.06.2024) în baza Planului de Acțiune ”Control Delta Dunării 2024” unde au fost efectuate ample verificări în Rezervația Biosferei Delta Dunării și în Marea Neagră. În urma acestor controale au fost confiscate 49 vintire de baltă, un talian de baltă, setca fir textil cu denumirea populară de ohan de circa 100 de metri, cinci setci fir textil circa 150 metri, patru setci fir plastic de circa 170 metri și o setca monofilament de aproximativ 12 metri. Au fost efectuate verificări în cazul a 13 ambarcațiuni și pentru 19 persoane care desfășurau activitatea de pescuit comercial la scrumbie. Din uneltele de pescuit comercial, montate ilegal, a fost eliberat în mediul natural un exemplar de sturion și peste 20 de kg pește subdimensionat din alte specii, în stare vie.
„Din discuțiile cu domnul ministru am stabilit că Delta Dunării este o preocupare constantă atât a Ministerului Mediului, cât și a acțiunilor Gărzii Naționale de Mediu, astfel încât o bijuterie de patrimoniu cum este Delta Dunării să nu cumva să devină o groapă de gunoi”, a subliniat comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan.