Actorii constănțeni, prezenţi la unele dintre cele mai importante festivaluri internaționale de teatru din Europa

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 02 Decembrie 2022 165
Trupa Teatrului de Stat Constanța (TSC) a fost prezentă, săptămâna trecută, cu două spectacole, la unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de teatru din Europa, intitulat „Interferenţe”. Evenimentul a fost găzduit de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, recunoscut ca unul dintre cele mai bune din România.


Actorii de la malul mării s-au prezentat în faţa publicului, în primul rând, cu spectacolul „Jocuri în curtea din spate”, de Edna Mazya, în regia Dianei Mititelu, pentru care regizoarea TSC a câștigat Premiul UNITER pentru debut. Piesa a avut două reprezentații la „Interferenţe” Cluj-Napoca, în rolul principal jucând alternativ Cristiana Luca și Ecaterina Lupu, acompaniate de Ștefan Mihai, Andrei Bibire, Theodor Șoptelea și Cătălin Bucur.
Al doilea spectacol cu care echipa TSC a încântat publicul din sală este „Prometeu ‘22”, în regia lui Gábor Tompa, o coproducție internațională Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca - Teatrul de Stat Constanța - Teatrul Național de Dramă din Ljubljana. Din distribuţia acestei piese fac parte actorii Mirela Pană, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Cătălina Mihai și Dana Dumitrescu, iar regizorul secund al spectacolului este Erwin Șimșensohn, directorul TSC. Spectacolul a avut premiera la Cluj-Napoca și premiera la Ljubljana, iar premiera de la Constanța este programată în 26 și 27 ianuarie 2023.


Înainte de a ajunge la Cluj-Napoca, echipa Teatrului de Stat Constanța s-a oprit la Miercurea Ciuc, unde a avut loc o reprezentație a spectacolului „Jocuri în curtea din spate”, inclusă în programul „Luceafărul” al Teatrului Municipal Maghiar „Csíki Játékszín”. În cadrul acestui program, în fiecare an sunt invitate spectacole jucate în limba română, dedicate publicului român din Miercurea Ciuc. Spectacolul a fost vizionat și de o clasă de elevi de la Liceul „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc, mulți dintre ei fiind la prima întâlnire cu teatrul. A fost o experiență intensă, pe care au descris-o apoi în cuvinte foarte frumoase și au ținut să se fotografieze cu actorii pe care îi aplaudaseră pe scenă.

Tot din programul „Luceafărul” a făcut parte și spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, scenariul și regia Carmen Lidia Vidu, care a fost prezentat la același teatru, la întoarcerea din Cluj Napoca, în data de 27 noiembrie. Actrița TSC Mirela Pană și pianistul George Călin s-au bucurat de un real succes la publicul din Miercurea Ciuc, fiind scoși la rampă de câteva ori de aplauzele care nu se mai terminau. Precizăm că acest turneu încheie circuitul festivalier al Teatrului de Stat Constanța, care a fost selectat la nu mai puțin de 12 festivaluri naționale și internaționale, din întreaga țară, la care se adaugă și alte spectacole în deplasare, în țară și peste granițe.  

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei