Actrița Arina Cojocaru lansează volumul de poezie „Lecția de zbor”

de Simona ANGHEL Miercuri, 15 Iunie 2022 327
Vineri, 17 iunie, de la ora 18:00, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța va avea loc lansarea volumului de poezie „Lecția de zbor”, aparținând actriței Arina Cojocaru, apărut la Editura Cartea de după, anul trecut.
Cartea va fi prezentată de prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, conf. univ. dr. Adriana Cîteia și jurnalistul cultural, Steliana Bajdechi.
Lansarea cărții se încheie cu o sesiune de autografe pe care le va acorda autoarea, Arina Cojocaru.
Poezia Arinei Cojocaru, așa cum ne-a fost descrisă de organizatorul evenimentului, amintește cumva de pictura naivă, unde naivitatea este recreată la o altă vârstă din nostalgia ei, unde stângăcia are efectul de prospețime al unei caligrafii mișcate și mișcătoare a începuturilor: O mare de tipar, o mic de tipar. Ideea de „lecție” are ceva dintr-o pedagogie neconstrângătoare a jocului copilăresc pe care autoarea, actriță la Teatrul de Păpuși din Constanța, o împărtășește spectatorilor ei fascinați, dar și trupei de teatru adolescentine pe care a înființat-o. Nota confesivă este ușor atenuată de un îndemn la reflecție în marginea rosturilor feminine, a unei feminități care își afirmă plenitudinea: senzualitatea, afectul, aleanul și elanul. Acest plenar al existenței are ceva din acea dezmărginire eliberatoare, din respirația largă a poemelor lui Walt Whitman din Fire de iarbă, acolo unde nu predă o lecție seacă, ci se predă propriului entuziasm, bucuriei vieții. Dimensiunea confesivă generează colocvialitatea poemelor, biografismul are uneori tentația didacticului, dar există un altruism care inundă aceste poeme cu o bucurie a împărtășirii. Poemele Arinei Cojocaru invită la gesturi simple, la cunoașterea care vine din trăirea unei clipe, la suspendarea grijilor și interogațiilor destinale, la a fi împreună. „Eu ți-aș spune atât: măi, omule drag, oprește-te o clipă și stai! Hai așează-te și stai lângă mine!’’.
Volumul de debut al Arinei Cojocaru, „Douăsprezece fără patru minute“, a fost lansat la Constanța, pe 28 ianuarie 2016, pe scena Teatrului de Stat, scenă pe care a slujit-o și regretatul său tată - Vasile Cojocaru.
Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei