Pe 14 noiembrie 1878, în Proclamaţia către dobrogeni, viitorul rege Carol I spunea: „Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea - vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân - de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi o cârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii, viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre şi nimeni nu le va putea lovi fără a-şi primi legitima pedeapsă. Armata română, care intră în Dobrogea, nu are altă chemare decât a menţine ordinea şi, model de disciplină, de a ocroti paşnica voastră vieţuire. Salutaţi dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertăţii, drapelul dreptăţii şi al păcii (...)”.
- Publicitate -
Mesajul domnitorului către dobrogeni se încheia aşa: „Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră”.
Pe 9 septembrie 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 14 noiembrie să fie instituită drept Ziua Dobrogei, adoptând, cu 282 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi patru abţineri, o propunere legislativă în acest sens. Proiectul, susţinut de 27 de parlamentari de la toate partidele, prevede că sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.
Trei reprezentații extraordinare, într-un ”Regal Dobrogean”, pe scena Centrului ”Jean Constantin”
Pentru a marca 146 de ani de la revenirea ținutului dintre Dunăre și Marea Neagră la Patria Mamă, eveniment istoric celebrat în fiecare an, la data de 14 noiembrie, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, invită publicul constănțean, în perioada 13 – 15 noiembrie 2024, la un „Regal Dobrogean”, o suită de trei spectacole extraordinare, găzduite de Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Dobrogei, constănțenii de toate vârstele se vor bucura, timp de trei zile, de un periplu muzical-coregrafic în lumea plină de farmec și voie bună a tradițiilor, muzicii și dansurilor tradiționale românești, cât și ale etniilor dobrogene, în compania unor renumite ansambluri, trupe și artiști. Seria evenimentelor cultural-artistice dedicate marii sărbători va continua și pe 16 noiembrie, cu proiecția de gală a filmului documentar „Sălbatica splendoare a Dobrogei”!
Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.
Așadar, „Regalul Dobrogean” va debuta miercuri, 13 noiembrie 2024, ora 17.30, în sala mare a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, cu un spectacol de folclor.
Cel de-al doilea spectacol din cadrul „Regalului Dobrogean”, găzduit de Centrul „Jean Constantin”, va avea loc joi, 14 noiembrie 2024, cu începere de la ora 18.00, chiar de Ziua Dobrogei, și va fi susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul”, alături de solista Elena Plătică și invitații săi.
Vineri, 15 noiembrie 2024, una dintre cele mai talentate și mai îndrăgite soliste de muzică ușoară din România, Andra, va veni pe scena aceluiași centru cu un concert extraordinar, susținut de la ora 19.00.
În cadrul aceleiași serii de manifestări dedicate Zilei Dobrogei, sâmbătă, 16 noiembrie 2024, de la ora 18:00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, va avea loc, în prezența membrilor echipei de producție, proiecția de gală a filmului documentar denumit sugestiv „Sălbatica splendoare a Dobrogei”.