Aniversare la Şcoala Militară de Maiştri Militari. 123 de ani de tradiţie şi misiuni îndeplinite

de Andreea PERHAIȚĂ Duminică, 11 Octombrie 2020 248
Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” din Constanţa a împlinit, săptămâna aceasta, 123 de ani de la înfiinţare, din anul 1897, la Galaţi, fiind singura instituţie de învăţământ postliceal de marină din România.
Aniversarea a 123 de ani de tradiție scrisă de generațiile Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale a fost marcată într-un cadru oficial, dar restrâns, pentru a fi respectate măsurile de prevenire a transmiterii noului coronavirus.
Astfel, elevii de anul I au luat parte, pe platoul unității, la un moment special de evocare a istoriei complexe pe care a parcurs-o instituția de învățământ militar al cărei ecuson îl poartă și ei, astăzi, cu mândrie. Cel care le-a vorbit primul a fost locțiitorul comandantului, cpt. cdor Valentin Nae, care și-a centrat discursul pe importanța performanței fiecărei generații și pe felul cum acest fapt dă naștere tradiției și prestigiului.

Onoarea de a evoca trecutul uneori greu încercat, dar frumos, al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, i-a revenit maistrului de comandă al unității, mmp. Laurențiu Dragomir.
Emoționant și onorant deopotrivă, pentru elevii întregului batalion, este faptul că ei înșiși completează acum o pagină care va rămâne în istoria școlii, aceea despre adaptarea sistemului de învățământ tehnic militar de marină la condițiile excepționale impuse de o pandemie.
Mai mult decât profesie, pasiune!
Prin Înaltul Decret nr. 3110 al Regelui Carol I, a fost fondată „Şcoala de submecanici şi submaeştri de marină”, care a avut, permanent, o misiune unică, relevantă atunci şi acum, aceea de a forma tehnicieni capabili să opereze, să întreţină şi să repare tehnica de la bordul navelor militare.

În decursul istoriei sale, şcoala a funcţionat în patru garnizoane şi a avut 11 sedii, iar, din anul 1908, aceasta funcţionează la Constanţa. Existenţa neîntreruptă a Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale s-a suprapus cu unele dintre cele mai dificile contexte istorice, pe care România le-a străbătut. Tradiţia şi prestigiul acestei instituţii s-au născut din capacitatea sa de a se adapta vremurilor şi angajamentelor asumate de marina militară.
Astăzi, conducerea Statului Major al Forţelor Navale manifestă o preocupare constantă pentru modernizarea resurselor şi pentru alinierea calităţii învăţământului la cerinţele momentului. În contextul epidemiei de SARS-CoV-2, se depun eforturi pentru ca programul de pregătire a viitorilor maiştri militari de marină să nu fie afectat, iar fiecare nouă promoţie să poată absolvi în parametri optimi, fără a fi excluse etape.

Carieră militară în domeniul naval
Cu tehnici de predare adaptate erei digitale, cu dotări şi facilităţi de actualitate, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale este o variantă foarte bună pentru tinerii care doresc să urmeze o carieră militară în domeniul naval. Şcolarizarea durează doi ani şi sunt pregătiţi maiştri militari de marină în specialităţile Timonier şi tehnică de navigaţie navală, Artilerie navală şi antiaerieană, Rachete navale şi antiaeriene, Arme sub apă, Comunicaţii navale, observare semnalizare, radiolocaţie navală, Hidroacustică, Motoare şi maşini navale, Motoare şi instalaţii electronice navale. La finalul studiilor, absolvenţii sunt înălţaţi la gradul de maistru militar clasa a VI-a şi primesc repartiţie pe funcţii în unităţile Forţelor Navale Române.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei